Гледат нови доказателства срещу фирма-параван за ислямска фондация
Гледат нови доказателства срещу фирма-параван за ислямска фондация / netinfo

Искането на Окръжна прокуратура за заличаване на пловдивското ООД „Гюнеш 2004”, зад което стои нерегистрирана у нас ислямска фондация, ще гледа отново днес съдът. През септември магистратите поискаха нови доказателства, че фирмата за продажба на мебели и осветителни тела е служила за параван на дейността на турската религиозна организация „Сюлейманджълар”.

На предишното заседание по делото стана ясно, че ДАНС разполага с данни за използване на фондацията за разширяване на турското влияние сред ислямската общност в България. По данни на службите, религиозната структура разполага с огромни капитали, а дейността й е насочена главно към подрастващите, на които предлага безплатна храна, пансиони и перспектива за продължаване на религиозното обучение в Турция. В южната ни съседка на фондацията е забранено да развива дейност сред деца под 16-годишна възраст.

От офиса на пловдивската фирма, чрез която „Сюлейманджълар” легализира работата си в България преди половин година бяха иззето голямо количество ислямска литература. Установено бе, че фирмената сграда в непосредствена близост до хотела на Ванко 1 е била превърната в мюсюлманско училище, а част от нея – използвана като пансион за турски студенти.

Новини от Пловдив