Връчиха на премиера символична заповед за уволнение
Връчиха на премиера символична заповед за уволнение / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Символична заповед за уволнение на цялото правителство връчи председателят на политическа партия ГЕРБ Цветан Цветанов лично на премиера Сергей Станишев в Министерския съвет. Повод за това бе организираната подписка от страна на десните за уволнението на кабинета. В нея се включиха над един милион българи.

След дълги преговори със служители от администрацията на Министерски съвет председателят на политическа партия ГЕРБ Цветан Цветанов, Петър Москов, Лъчезар Иванов и Иван Кoлчаков от СДС успяха да се срещнат лично с министър-председателя Сергей Станишев. На премиера бе връчена освен заповедта за уволнение и една от папките, събрали част от подписите на гражданите.

„Това е една символична папка, съвсем произволно избрана, която да си държите в кабинета”, казаха от опозицията.

Премиерът се въздържа от коментар при връчването на заповедта за уволнение. Деликатно обаче той подхвърли, че може би тези подписи трябва да бъдат проверени.

От своя страна Цветан Цветанов заяви, че вече е повече от ясно, че българското правителство е малцинство на българското общество. Той подчерта още, че с днешното връчване на заповедта за уволнение е приключил първият етап от националната подписка „Аз съм европеец”.

 

Малко преди представителите на опозицията да влязат в Министерски съвет, бе поставена урна с папките, събрали всички подписи пред Партийния дом. Петър Москов от ДСБ изрази надежда, че все пак Сергей Станишев ще се съобрази с волята на българските граждани.

След няколко часа премиерът все пак коментира реакцията на опозицията.

„За съжаление циркаджийско беше поведението на представителите на българската опозиция. Как да нарека това, което беше поднесено. Да си бяха направили елементарен труд от уважение към хората, които реално са подписали подписката, да не слагат фалшиви подписи, поне в тази папка, която е публична. Ако тези, които връчиха подписката се кичат с емблемата „Аз съм европеец”, не е европейско да се лъже", каза Станишев.