Борисов: Прокуратурата да провери клиповете с премиера за Независимостта
Борисов: Прокуратурата да провери клиповете с премиера за Независимостта / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Прокуратурата да провери по какъв начин са събрани и как се изразходват средствата за кампанията по отбелязване на 100-годишнината от Независимостта на България. За това призова кметът на София Бойко Борисов, докато представяше с колегите си от Плевен и Сливен Найден Зеленогорски и Йордан Лечков общ проект на трите общини с европейско финансиране за по-добро административно обслужване. Според Борисов честванията и рекламните клипове за Независимостта са политически PR на правителството.

Борисов призова за прокурорска проверка на кампанията за Независимостта, включваща и клипове по медиите и подчерта, че не било морално премиерът да звучи в клип. „Реално чисто партиен клип, с гласа на премиера и с неговите послания. Просто направиха чисто партийни клипове. И ако е вярно, че струват 10 милиона тези чествания, че са дали десет милиона за тези чествания, аз мисля че прокуратурата трябва да се сезира, включително и за клиповете. Може да се законни, но не са морални. Десет дни след празника продължава за огромни суми да се рекламира БСП, премиера и министъра на културата. Просто си мисля какво ли щеше да стане, ако за деня на София бяхме дали няколко милиона за клипове, в които да говоря аз.

Кметът критикува и изнасянето на лекция от премиера в Харвард. „Това, което може да се изнесе като лекция в Харвард от премиера е как можеш да превърнеш една държава от Европейския съюз в последна по доходи и първа по корупция", каза Борисов.

По горещата тема за цената на природния газ и криенето на договора за доставка на газта Борисов каза „този, който е предоговорил цената и е нанесъл щета, той е виновникът. Но ето, че продължават да шикалкавят и да не дават договора. Държат ни в положение, в което дори да не можем ние да вземем топлофикацията, но в края на краищата ако се наложи, ще отидем на този вариант да извадим и да дадем пари от бюджета на общината, за да изкарат софиянци зимата, колкото и това да нанесе щета", посочи столичният управник.

Кметът на София атакува и министъра по европейските фондове Меглена Плугчиева, след като вчера тя каза, че апликационната форма до Европейската комисия за финансиране на завода за боклук е ангажимент на общината. „ Тя не се изказва за газа, където е пряко ангажирана като вицепремиер с тези проблеми на държавата, а се изказва, че ние трябва да дадем апликационната форма, това са се сетили сега. Ние много ясно казахме, че сме дали ОВОС /оценка за въздействие върху околната среда – б.а/ в Министерството на екологията и чакаме те да се произнесат. Ако бяха съкратили сроковете за тази процедура, както искахме и министерството ни даде положителна оценка, тогава ние внасяме документите в министерството, то готви апликационната форма и я праща в Брюксел. А те действат точно като братя Карамазови, да унищожиш един човек с добре подбрани истини за него, взимаш една истина от изказването му и нея размахваш, а не казваш останалите неща, че всъщност ние висим във времето с безкрайно удължаване на този ОВОС. Не знам Плугчиева няма ли друга тема, освен всеки ден да коментира София", каза кметът на столицата.

Накрая Борисов призна, че правителството има много добър PR, но това не го прави силно като управленска структура в държавата.