Пол Нюман
Пол Нюман / снимка: БГНЕС

Пол Леонард Нюман е американски актьор и режисьор, носител на „Оскар”, „Златен Глобус”, „Еми” и наградата на фестивала в Кан.

Пол Нюман е роден на 26 януари 1925 г. в градчето Шейкър-Хайтс, предградие на Кливлънд в щата Охайо. Баща му е евреин, а майка му унгарка. През 1951 г. се записва в Йелския драматичен институт, а по-късно посещава актьорското студио на Лий Страсбърк. Първите му роли са на Бродуей. Признанието идва през 1957 с ролята на Роки Грациано в „Там горе някой ме харесва“. Друг значим успех постига следващата година с образа на Брик Полит от „Котка върху горещ ламаринен покрив“ по пиесата на Тенеси Уилямс. В „Дългото горещо лято“ (1958) създава задълбочен и комплексен образ на самотен аутсайдер. На снимачната площадка среща не само режисьора Мартин Рит с когото ще изгради дълго творческо сътрудничество, но и бъдещата си партньорка в живота - Джоуан Удуърт, за която е женен от 1958 година. Едни от известните му филми от този период са „Той се казваше Омбре“, „Непокорният Люк“, „Животът и времената на съдията Рой Бин“, „Присъдата“, „Играчът на билярд“, „Хъд“, „Удар със стик“ и „Цветът на парите“.

Партньорството му с Робърт Редфорд ражда два много успешни филма, превърнали се в класика: „Бъч Касиди и Сънданс Кид“(1969) и „Ужилването“(1973). Получава Оскар при шестата си номинация, за ролята Еди Фелсън от „Цветът на парите“ (филм на Скорсези, продължението на „Играчът на билярд“). Оттогава се появява все по-рядко във филми, но се отдава на другата си страст - състезанията със спортни коли. Създава своя компания за храни, Newman's own, чиито приходи отиват за дарения.

Информацията е на Уикипедия