ДАНС подслушвала депутати?
ДАНС подслушвала депутати? / снимка: Sofia Photo Agency
Скандал за използване на специални разузнавателни средства се разрази за пореден път в парламента. Членове на вътрешната комисия обявиха, че служители на ДАНС са искали разпечатки от телефонни разговори на група депутати, включително от ръководството на комисията. Използването на телефонни разпечатки на депутати е установено вчера по време на посещение на ръководството на вътрешната комисия в МВР, за да се запознае с използването и прилагането на СРС-та.

„Служители на ДАНС са искали телефонни разпечатки на група депутати, включително мои разговори и на председателя на вътрешната комисия Минчо Спасов”, заяви зам.-председателят на комисията Татяна Дончева от левицата. „Избягвам да правя прибързани заключения. Очевидно група лица са проявявали някакъв интерес към нас. Не мисля, че са само те. Искам да знам защо”, апелира тя.

Заместник-председателят Борислав Българинов от БНС заяви, че има подозрения, че голяма част от народните представители са подслушвани. „Притеснително е да се подслушват изобщо хора без основания”, каза той.

Депутатът от ДСБ Атанас Атанасов поиска спешно свикване на парламентарната вътрешна комисия и изслушване на директора на ДАНС по въпроса. „Това е изключителен скандал. Ако е станало без обосновка, това означава, че има злоупотреба с власт. Дали специалните служби си позволяват да оказват натиск върху журналисите с недопустими средства? И каква е връзката на Стефанов с ДАНС и това има ли връзка с побоя», попита още Атанасов.

На среща в парламента главният прокурор Борис Велчев и председателят на вътрешпната комисия Минчо Спасов обсъдиха случая, а след нея бяха лаконични. „Ако действително е станало по начина, по които го разбираме е абсолютно недопустимо и очевидно трябва да се вземат мерки”, каза Велчев.  Спасов каза, че свиква извънредно заседание на вътрешната комисия в петък, когато „ще информираме колегите за това, което сме видели и ще видим какво ще предприемем”.