Почина известният археолог Георги Китов
Почина известният археолог Георги Китов / снимкa: Sofia Photo Agency
Внезапно на 65-годишна възраст почина известният археолог Георги Китов в село Старосел, където откри гробницата на тракийския цар Севт ІІІ. По първоначални данни той е имал проблем със сърцето, което е излязло извън ритъм. Въпреки бързата намеса на екипа му и на хора, които са били около него и въпреки 16-минутното изкуствено дишане и масаж на сърдечната област, д-р Китов е издъхнал на място. Пристигналата на мястото линейка само е констатирала смъртта му.

От една седмица Георги Китов извършваше разкопки под Староселския тракийски комплекс. Д-р Китов е негов откривател през 2000 година заедно с експедиция ТЕМП.

Георги Павлов Китов е български археолог и траколог. Роден е на 1 март 1943 в Дупница. Основно се занимава с откриването и проучване на археологически обекти от времето на Античността и Древна Тракия.

През последната четвърт на 20 век Китов е направил множество значителни открития, свързани с културата на траките. Сред тях са гробниците в (Жаба могила) при Стрелча, религиозният комплекс „Хероон” край с. Старосел, откриването на 673-грамовата златна маска на тракийски владетел, гробницата на цар Севт ІІІ в могилата Голямата Косматка близо до Шипка, както и Александровската гробница до Хасково, украсена с уникални стенописи от средата на ІV век пр. Хр. и много други.