Внезапно почина известният археолог Георги Китов
Внезапно почина известният археолог Георги Китов / снимкa: Sofia Photo Agency
Внезапно на 65-годишна възраст почина известният археолог Георги Китов в село Старосел, където откри гробницата на тракийския цар Сефт ІІІ. Тази вечер около 19:30 часа д-р Георги Китов е получил сърдечна криза. Известният археолог е починал в стаята си в хотела в Старосел.

Екипът му, който в момента се състои от четирима археолози, е направил изкуствено дишане и масаж на сърдечната област. Въпреки 15-минутните усилия на археолозите, Китов е починал. Пристигналата линейка на мястото само е констатирала смъртта му.

„Потресени сме от това, което ни се случи. Не очаквахме, че ще ни напусне така неочаквано и внезапно”, коментираха хората от екипа му.

Все още тялото на известния траколог се намира в Старосел. Вероятно то ще бъде откарано в съдебна медицина за аутопсия.

От една седмица археологът извършваше успешни проучвателни разкопки под Староселския тракийски комплекс заедно с малък екип. Д-р Китов е негов откривател през 2000 година заедно с експедиция ТЕМП. Разкопките бяха прекратени поради липса на средства. Вчера при проучването са били открити находки от древните тракийци, населявали тези земи през пети-четвърти век пр.Хр.

Георги Павлов Китов е български археолог и траколог. Роден е на 1 март 1943 в Дупница. Основно се занимава с откриването и проучване на археологически обекти от времето на Античността и Древна Тракия.

През последната четвърт на 20 век Китов е направил множество значителни открития, свързани с културата на траките. Сред тях са гробниците в (Жаба могила) при Стрелча, религиозният комплекс „Хероон” край с. Старосел, откриването на 673-грамовата златна маска на тракийски владетел, гробницата на цар Севт ІІІ в могилата Голямата Косматка близо до Шипка, както и Александровската гробница до Хасково, украсена с уникални стенописи от средата на ІV век пр. Хр. и много други.