По-малко пожари през 2008
По-малко пожари през 2008 / netinfo

В рамките на седмицата на пожарната безопасност и спасяване старозагорските пожарникари ще посрещнат своя професионален празник на 12 септември. Според главен инспектор Румен Тодоров – началник сектор Държавен противопожарен контрол : “Тази година празникът ще бъде наистина празник, тъй като успяхме да удържим лятото със значително по-малко пожари и щети в сравнение с миналата година”. Изключение прави първата седмица на септември , когато обстановката претърпя рязка промяна. “Още през първите три дни обслужвахме по 20-30 произшествия дневно, като в определени моменти възникваха 5-6 пожара едновременно. Наложи се да мобилизираме целия личен състав на пожарната и пак съществуваше риск да нямаме свободен екип за следващото произшествие” – каза инспектор Тодоров.

А иначе в цифри първите 8 месеца на 2008 година изглеждат така - общо 1862 произшествия, с 526 по-малко от предходната година. Унищожени са 173 дка иглолистни и 13 дка широколистни гори, което е несравнимо по-малко от 15-те хиляди декара горски масиви,изгорели през 2007 г.

В областната пожарна могат да се похвалят и с нови придобивки през 2008 година - нов противопожарен автомобил «Рено Мидлум», който вече е въведен на дежурство. Той оборудван за извършване и на пожарогасителни и на аварийно-спасителни действия, което го прави изключително ефективен и за обслужване на пътнотранспортни произшествия.