По проект ще обучават младежи на традиционни занаяти в Търговищко
По проект ще обучават младежи на традиционни занаяти в Търговищко / netinfo
Сдружение “Хармония и традиции” представи новия проект, по който започва работа – “За да ни има и утре”. Той се финансира от Министерство на правосъдието. 15 младежи от три търговищки села – Лиляк, Баячево и Надарево – ще записват обичаи, традиции, песни, детски игри и залагалки, ще събират предмети от бита. Преди да започнат ще преминат през две обучения за работа на терен. В края на събирателството им ще бъде издадена брошура.

Предвижда се също изработването на сценарий и представянето на обичай в Младежки дом - Търговище. Участниците в проекта ще могат да посетят етнографския музей на открито “Етъра” и архитектурния резерват “Боженци”. В навечерието на двата големи празника Коледа и Байрам в читалищата на трите села ще бъдат подредени ястия, характерни за трапезата на двата етноса, представящи традиционната кухня на жителите на Лиляк, Баячево и Надарево.

По време на проект “За да ни има и утре” шестима младежи ще имат възможност да придобият занаят. Четирима от тях ще бъдат обучавани в дърворезбарство. Други двама ще преминат курс на обучение по изработка на традиционно облекло, който ще продължи 600 часа и ще приключи със защита на чирашка степен и издаване на съответния сертификат.

Според председателя на сдружение “Хармония и традиции” – Параскева Стоянова, този проект цели да възроди и съхрани културната ни идентификация, да покаже на младите хора, че предците и традиционните им корените са достойни за уважение.