Арестуваха президента на ПФК “Беласица” в Гърция
Арестуваха президента на ПФК “Беласица” в Гърция / снимка: Gong.bg

Президентът на футболен клуб „Беласица” Костадин Хаджииванов е бил задържан в Гърция, съобщи за Дарик посланикът на страната ни в Атина Андрей Караславов. Популярният като Коце Маца футболен бос и общински съветник в южния град е арестуван преди две денонощия в Солун, съобщиха антимафиоти.

Същевременно стана ясно, че досъдебните власти в Лондон са издали Европейска заповед за арест и екстрадиция на Хаджииванов. По данни на разследващите той е замесен в нелегален трафик на голямо количество цигари в Англия. Контрабандната пратка е конфискувана в Лондон преди повече от месец. Полицейски източници съобщиха, че цигарите са експортирани от фирма, в която Костадин Хаджииванов има участие.

В Българското консулство в Солун не е получавана информация за задържането на президента на ПФК „Беласица” Костадин Хаджииванов, съобщи пред Дарик консулът ни в гръцкия град Пламен Иванов: „Официална информация, получена при нас, за задържането нямаме. Имаме информация, която протече в средствата за масова информация във вестник „Македония” в Солун, че при паспортен контрол на Промахонас, това е гръцкият граничен контролно-пропускателен пункт, той е задържан въз основа на европейска заповед за арест. От нас не е искана информация по случая, нито пък самият Хаджииванов се е свързал с нас”.

За Gong.bg вицепрезидентът на „Беласица” Горан Петров коментира, че не е наясно за какво става дума, тъй като е на море: „Аз съм на морето до 10 септември. Не съм го чувал и нямам представа за какво говорите, не знам по каква работа Хаджииванов е в Гърция. В момента „Беласица” се управлява от нашите помощници”.

Не сме се виждали и чували с Костадин Хаджииванов от три дни, каза в телефонно интервю адвокатът му и негов колега в общинския съвет в Петрич, Иво Стефанов. Юристът, обслужващ фирмените дела на футболния президент на "Беласица", не е запознат с обстоятелствата по задържането на Хаджииванов в Солун преди 48 часа. Хаджииванов има право на защита, но в случая с неговите права в Гърция до приключване на процедурата по екстрадицията му ще бъде ангажиран адвокат в Солун.

Германия и Гърция все още не дават информация за причината за задържането на Костадин Хаджииванов, съобщават от МВР. От там допълват, че Хаджииванов не се издирва по линия на Интерпол и е бил задържан на 2 септември в Гърция с Европейска заповед за арест по искане на Германия, която българските служби не познават поради факта, че заповедта е разпространена единствено в Шенгенската информационна система, до която България няма достъп. Въпреки това още същия ден полицейският аташе в Солун е информирал МВР за случая, в същото време и гръцката полиция се е обърнала към страната ни със запитване дали лицето Хаджииванов действително е общински съветник в Петрич и дали се ползва с някакъв вид имунитет. МВР разполага единствено с информация от бюрата на Интерпол във Висбаден, която потвърждава наличието на европейска заповед за арест, подписана от съдия в град Аугсбург.