EГГЕД и общинският съвет постигнаха принципно съгласие за сътрудничество
EГГЕД и общинският съвет постигнаха принципно съгласие за сътрудничество / netinfo
Общинският съвет и ЕГГЕД БГ постигнаха принципно съгласие по юридическите и икономическите параметри на сътрудничеството си в Дружеството ЕГГЕД РУСЕ. Окончателният договор е вече уточнен и ще бъде подписан през септември, когато бъде гласуван от Общинския съвет.

Документът стъпва върху предварителните споразумения на вече учреденото дружество, в което ЕГГЕД притежава 65% от акциите, а общината – останалите 35%. В договора за партньорство ясно са определени задълженията и гаранциите за всяка от страните като целта на партньорите е осигуряването на по-удобен, надежден и сигурен градски транспорт.

18 месеца след подписване на договора ЕГГЕД предвижда подмяна на тролейбусния парк в Русе. Сегашните машини ще бъдат подменени с 50 изцяло реновирани тролейбуса от Европа. 7 реновирани и климатизирани тролея, ще станат част от транспортната мрежа на Русе веднага след подписване на договора. Всички машини ще бъдат с обновени салони, удобни седалки, модерна система за управление, система за ефективно използване на електроенергията и връщане на част от нея в мрежата. Стойността на инвестицията е 2 млн. евро.От друга страна, Община Русе ще предостави на Дружеството възможността безвъзмездно да използва контактната мрежа на града, без която оперирането на тролеите би било невъзможно.

Всички служители на „Градски транспорт Русе” ООД ще станат част от дружеството ЕГГЕД РУСЕ без промяна в съдържанието и формата на трудовите им договори.

Цената на билетчето не може да бъде вдигната без съгласието на всички партньори в дружеството, пише в споразумението. Повишаването й ще се наложи при нарастване на оперативните разходи на дружеството с над 10 %.