Сблъсъци между полицаи и протестиращи фермери
Сблъсъци между полицаи и протестиращи фермери / снимка: Sofia Photo Agency

Близо 30 минути бе блокиран бул. „Цар Освободител” в София от фермери, които вече два часа протестират пред Министерски съвет. Стигна се до сблъсъци с полицията. Около 300 животновъди от цялата страна се включиха в националния протестен митинг, който продължава и в момента.

Фермерите блокираха бул. „Цар Освободител” за близо 20-30 минути. В момента движението се осъществява нормално по този булевард, както и по бул. „Дондуков”.

По време на протеста се стигна до сблъсъци между полицаите и протестиращите фермери. Докато протестиращите скандираха „Мафия” пред МС, на един от фермерите му прилоша. Междувременно останалите протестиращи легнаха на земята близо до входа на Министерски съвет. Полицаите от своя страна направиха плътен кордон около фермерите. Малко след това се стигна до сблъсъци между органите на реда и животновъдите, един от полицаите излезе куцайки от кордона, а един от протестиращите каза, че е бил удрян от полицаите. Органите на реда задържаха един от протестиращите.

Ето какво разказа Андриан Цаконски:„Сблъсъците бяха доста жестоки, по-възрастните хора паднаха, имаше удари под пояса. Имаше и офицери, видяхме кои ни удряха, казахме на водещите операцията, а те заявиха, че това не е вярно. Имаше хора, които бяха седнали на паважа и бяха ритани в гърба. Ние ще останем, продължаваме, може пак да се стигне до сблъсъци. Няма да се откажем толкова лесно, макар че има заплахи, че ще бъдем арестувани, че ще ни подведат под отговорност. Щом ни смятат за крадци и ги е страх от нас, нека ни арестуват”.

Петима от протестиращите влязоха в приемната на министър-председателя Сергей Станишев, за да го поканят да слезе при демонстрантите. Премиерът, който в същото време заедно с просветния министър Даниел Вълчев беше в Студентски град, заяви, че няма да се срещне с млекопроизводителите, защото начинът, по който е организиран техният протест, е провокативен. „Организаторите нахъсваха протестиращите да не спазват закона. Няма да се срещам с никого, който не спазва закона”, добави Станишев. Животновъдите бяха категорични, че не приемат вариант срещата да се състои в самото ведомство, тъй като искат да чуят точно и ясно какви ангажименти поема правителството към тях.

Лидерът на млекопроизводителите Андриан Цаконски по-рано заяви, че в никакъв случай не са готови на компромис, дори обещаните 60 000 000 лева да бъдат изплатени, както обеща заместник-министърът на земеделието и храните Светла Бъчварова. Той увери, че протестът ще продължи до постигане на исканията им на 100 процента. По думите му фермерите няма да се откажат от протестите, ако исканията бъдат изпълнени частично. Цаконски нарече управляващите "идиоти".

Фермерите имат разрешение да протестират до 15 часа. След това по думите им най-вероятно ще бъдат опънати палатки пред служебния вход на МС.

Чуйте цялото интервю с Андриан Цаконски в прикачения звуков файл.