Русия няма да остави нито един патрон на Грузия
Русия няма да остави нито един патрон на Грузия / БГНЕС

Русия е известила Украйна, че два нейни военноморски кораба ще се върнат през следващите два дни в базата си в Черно море след операциите срещу Грузия, съобщи украинският генерален щаб. Украйна, която подкрепя Грузия в конфликта, е недоволна, че Русия използва кораби от своя Черноморски флот, базиран в Севастопол на Кримския полуостров.

Миналата седмица украинският президент Виктор Юшченко подписа указ за пo-строги правила за движението на руския военноморски флот от базата в Украйна. Украинският министър на външните работи Володимир Огризко заяви, че не е възможно да има военни стълкновения с руския Черноморски флот тъй корабите, са напуснали Севастопол преди подписването на президентския указ и спрямо тях ще важат предишните разпоредби.

Русия заяви, че няма да върне на Грузия пленените по време на конфликта оръжия и няма да остави нито един патрон на своя противник. Заместник-началникът на генералния щаб на руската армия Анатолий Ноговицин заяви, че част от оръжията, главно мунициите, ще бъдат унищожени. За себе си ще оставим други трофеи, особено танкове в добро състояние и други бронирани машини, допълни той. Според говорител на сухопътните сили руската армия е пленила над 100 произведени главно в Украйна грузински бронирани машини, между които 65 танка, както и артилерия чешко производство и американски бронирани машини.