Продължават опитите да бъде овладян пожарът в Свиленградско
Продължават опитите да бъде овладян пожарът в Свиленградско / снимкa: Sofia Photo Agency
Все още не е локализиран пожарът между свиленградските села Студена, Михалич и Равна гора. 10 пожарни екипа, три верижни машини на „Марица Изток”, „Пътни строежи”- Хасково и арендаторът Димо Гочев продължават работата по ограничаване разпространението на огъня.

И през нощта в гасенето са участвали екипи на „Гражданска защита” от Хасково и Кърджали, гасачески групи от Държавно горско стопанство и Община Свиленград, и местни жители. Очаква отново работата да бъде подпомогната от военнослужещи от хасковското поделение 52 740 и полицаи, които бяха освободени през нощта.

Пет са към момента видимите огнища на пожара, обясни пред Дарик Димитър Колев, началник сектор „Пожарогасене и аварийноспасителни дейности”. По погасяването на две от тях се работи в момента, след което работата ще продължи и по останалите.

Пожарът се развива все още на същата площ от 4500 декара. Засегнатите от огъня иглолистни масиви са в размер на 2500 декара, изгорели са и близо 1500 декара бадемови и орехови изоставени насаждения. Тъй като те са обрасли с храсти и треви горенето при тях е неконтролируемо, подчерта инспектор Колев.

До свикването на Кризисния щаб тази сутрин продължава работата по разширяване на направената през нощта просека, по която да бъде локализиран пожарът.

Пожарът тръгна от бадемови насаждения край свиленградското село Студена в петък и се прехвърли в иглолистния масив. По-рано в гасенето на огъня се включиха и военнослужещи от хасковското поделение.