Спрени са пари и от структурните фондове на ЕС
Спрени са пари и от структурните фондове на ЕС / www.dariknews.bg
Европейската комисия потвърди, че сред спрените за България пари има суми, предназначени не само за предприсъединителните програми. Говорител на Комисията обясни, че част от всички плащания към фонд „Републиканска пътна инфраструктура”, спрени в края на януари, засягат и проекти по оперативна програма „Транспорт”. По нея на страната се полагат над милиард и половина евро за изграждане на пътна и железопътна инфраструктура за периода 2007 – 2013-та година.

Не е ясна засега цялата сума на засегнатите пари по структурните фондове, предназначени за пътища. Ясно е обаче, че когато през януари Комисията спира парите към пътния фонд, заради арестите на двама високопоставени служители, това е засегнало и проекти, за които се полагат пари по структурните фондове. Ева Калужинска, говорител на ЕК, каза, че всякакви плащания, свързани с пътния фонд са спрени. "Това се отнася както за предприсъединителни програми, така и за програми след присъединяването и няма да има никакви плащания към пътния фонд", допълни тя.

Всичко това ще продължи докато България не докаже, че е въвела адекватен контрол над усвояването на европарите. "Докато ние тук, в ЕК, не се убедим в това, не можем да правим междинни плащания, нито крайни плащания", уточни Калужинска.

Колкото повече време отнеме всичко това, толкова по-лошо, казват от ЕК, защото настъпва момент, в който не можем да приемаме повече фактури, а проектите стоят недовършени. „Ето това вече ще бъде проблем”, коментира говорителят на ЕК.

Специално за пътищата за България сега най-спешно е спасяването на 144 милиона евро, за които Еврокомисията даде срок до края на ноември.