• Размер на шрифта:

Диетата помага за лечението на диабета

24 юли 2008 18:13 | Автор: Ники Кънчев

Диетата помага за лечението на диабета

Още при откриването на диабета трябва да се започне лечение с диета и метформин. Захарният диабет тип 2 е епидемично заболяване, симптомите са нехарактерни. Каква опасност крие диабетът за нашето здраве, как да открием симптомите, какво е лечението? Отговорите на тези въпроси дава д-р Петя Каменова, главен асистент към Университетската специализирана болница за активно лечение по ендокринология „Академик Иван Пенчев” в рубриката „Доктор – ох, боли!”, осъществявана съвместно с "Актавис", в предаването на Дарик „Ники Кънчев Шоу”.

Предлагам да говорим за диабета, като една от сериозните епидемии на съвременното общество. Той е в пряка връзка с наднорменото тегло, затлъстяването. Мога ли да търся такава причинно-следствена връзка между тегло и диабет?

Разбира се. Както затлъстяването е световна епидемия и световно значим здравен проблем, така и захарният диабет е епидемично заболяване, тъй като непрекъснато нараства броят на диабетиците в световен мащаб. В Европа диабетиците са 53 млн. с тенденция до 2025 г. да бъдат 64 млн. Нашата страна не прави изключение в това отношение.

Броят на диабетиците особено тези с тип 2 захарен диабет, който е диабетът на зрялата възраст, и който представлява 90% от всички диабетици, също нараства непрекъснато. Трябва да се има предвид, че захарен диабет тип 2, освен че е епидемично заболяване е едно много коварно заболяване. Диагнозата се поставя късно. Има много хора, които не знаят, че имат диабет. Не са се изследвали и понякога заболяването се открива в хода на друго заболяване, например миокарден инфаркт, което е доста неприятно или по повод развили се вече усложнения на захарния диабет. По данни на нашата специализирана болница по ендокринология около 8% от населението на България има захарен диабет. 90% от тях са с тип 2 захарен диабет.

Как да открием симптомите на диабета?

При тип 1 захарен диабет, който е диабетът на младата възраст, на децата и юношите – те са много ясни, те са много типични. Това е повишена жажда, често уриниране, значително отслабване на теглото. Много често заболяването се изявява с кетоацидоза. Картината при младите хора, при децата, е много типична и диагнозата се поставя на време поради остротата на симптомите. При диабета на зрялата възраст при тип 2 захарен диабет те са нехарактерни. Понякога може да има сухота в устата, по-често уриниране, трудно зарастване на рани, проблеми със зъбите или венците.

Какво лечение бихте препоръчали?

Първо трябва да се постави диагнозата. Важно е всички хора, които имат наследствена обремененост от захарен диабет или хора, които са със затлъстяване, тъй като двете заболявания са взаимно свързани, подлежат на изследване с насоченост за захарен диабет или за някакво въглехидратно нарушение. Както и жените, родили плод с тегло над 4,5 кг, хората с повишено артериално налягане над 140 на 90, хората с липидни нарушения, би трябвало да се изследват с насоченост за захарен диабет. Това заболяване трябва да се търси активно, за да може да се постави на време диагнозата, да се лекува своевременно, за да бъде и прогнозата на тези хора по-добра. 

С какви медикаменти бихте препоръчали лечение?

При тип 2 захарен диабет категорично препоръките на всички международни организации, които работят в областта на диабета са – диета и метформин като първа стъпка от лечението. В над 80% от случаите тези хора са с наднормено тегло и затлъстяване. Не само това – те са с инсулинова резистентност, който е водещият патогенетичен дефект за развитие на тип 2 захарен диабет. Този препарат повлиява това основно нарушение и редица други фактори, които се съчетават със захарния диабет – телесното тегло, липидните нарушения. Още при откриването на диабета трябва да се започне лечение с диета и метформин.

В последствие се проследява гликирания хемоглобин, един показател, който показва компенсацията на диабета, предшестващия тримесечен период. Ако след три месеца той е над седем към метформина се добавят други препарати, каквито са сулфониоренните препарати. Лечението на захарния диабет цели да постига добър глекимичен контрол, което означава нормално ниво на кръвната захар. В България ние разполагаме със средства и с инсулини и с медикаментозни средства от всички групи за това.Етикети: Диетата, помага, лечението, диабета

Коментари

Коментирай

Подреди: Първите отгоре Последните отгоре

 • Страница:
 • 1
#2

savina-atina - 04.11.2010 г. 22:51:45

slu4aino mi otkriha tip2.izpla6ih se.no prosto ne moga da ia reguliram.pazia dieta.stoinostite padat.pia siofor850.,samo ako hapna sladko.i mam i visoko kr.oba4e zabeliazax, 4e kato pia siofor..kravnoto mi se vdiga vnezapno do 180/120
i puls 139..v uzas izpadam.ne znam kakvo da pravia.daite savet.toia siofor v babrecite li me udria. ot4aiana sam.a kato pazja dieta zaharta pada i pak mi se vdiga kravnoto..v stres sam..posavetvaite me ne6to.v atina sam.a lekariat mi e v bg.

#1

natalia - 06.03.2010 г. 00:14:34

Ot 2003g. kato si 4eta epikrizite vinagi kr.zahar mi e bila visoka no nikakvo vnimanie ne obrachtah i eto dokade stignah .kr.zahar-13,2 diabetno stapalo zrenie namaleno ,bezsanie ne moga da se ponasiam 4e ne moga da varvia barso da si varcha rabotata po barzo i t.n.Ve4e spiah da se 4udia na horata koito kato se obodat na tran otivat na doktor

 • Страница:
 • 1

Напиши коментар

 • Име *:

  Полетата отбелязани със * са задължителни!
 • Коментар *:

 • Код за сигурност *:

  security code

  Въведи код:

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

Условия за ползване на коментарите »

 

Вчера една циганка ме спря на пътя и вика: - Дай, бате, да ти гледам на ръка... - Е, на, гледай! - викам аз -… Виж още