Граничарят Михаил Цонков стана почетен гражданин на Бургас
Граничарят Михаил Цонков стана почетен гражданин на Бургас / netinfo

Общинският съвет на Бургас обяви за почетни граждани граничните полицаи Михаил Цонков, Живко Петков и Николай Петков за защита на границата на България и ЕС.

Срещу граничен полицаи Цонков военна прокуратура повдигна обвинение за убийството на турски рибар, бракониерствал в български териториални води на 17 април т. г. В подписката за защита на българския граничар се включиха 75 хиляди души от цялата страна.

С 44 гласа „за” и един „въздържал се” местният парламент удостои със знанието „почетен гражданин на Бургас” граничен полицаи Михаил Цонков и колегите му Живко Петков и Николай Петков. Инициативата беше на председателя на общинския съвет в морския град Валери Симеонов.

„Благодаря на медиите и на цяла България за това, че застанаха зад сина ми. Сега се надявам на един справедлив процес”, каза бащата на подсъдимия граничен полицай Цонков.

На 17 април тази година турска риболовна гемия беше засечена в български териториални води да ловува калкан. 32-годишния Михаил Цонков и двамата негови колеги са се опитали да задържат турските бракониери, които обаче са оказали съпротива. При схватката в открито море единият от тях беше убит.

Военната прокуратура в Бургас повдигна обвинение срещу Цонков за убийството на турски рибар. Обвинението е за причиняване на смърт по непредпазливост.

Минути преди старта на редовната общинска сесия на местния парламент днес над 300 души се събраха в мълчалив протест пред сградата на Бургаския свободен университет в подкрепа на българския граничен полицай и неговите колеги.

Други новини от Бургас