ЕК спира 825 млн. евро помощ за България
ЕК спира 825 млн. евро помощ за България / Снимка: DarikNews
Европейската комисия спира общо 825 милиона евро помощ за България от предприсъединителните фондове и забрани на две правителствени агенции да се разпореждат с европейски пари заради недостатъчен напредък в борбата с корупцията и организираната престъпност. Това стана ясно в Брюксел с публикуването на два доклада на ЕК за напредъка на България. Ако българското правителство не предприеме спешни мерки до ноември, страната може да загуби 650 милиона евро.

Централното звено за финансиране и договаряне и Изпълнителната агенция за финансиране и договаряне към Министерството на регионалното развитие и благоустройството не могат вече да сключват договори по програма ФАР и Преходния финансов инструмент. Причината е, че експерти на комисията не са удовлетворени от резултатите от борбата с корупцията и организираната престъпност. Има конфликт на интереси между управлението на програмата и изпълнителите. Комисията обаче иска парите да отиват при народа, каза говорителят Йоханес Лайтенбергер.

„Комисията иска да види, че гражданите на двете страни се възползват напълно от членството и увеличават доверието си в законите”, каза Лайтенбергер и допълни: „Необходима е реформа в съдебната система и органите на реда. През последните шест месеца България предприе стъпки в правилната посока със създаването на ДАНС и решението да се реформира вътрешното министерство.”

По-важното обаче е тези мерки да дадат конкретни резултати, посочва комисията.

По ФАР на България се полагат 655 милиона евро, в началото на годината бяха замразени 560 милиона – 310 вече са договорени, но не са изплатени, останалите 250 милиона изобщо не са договорени. Срокът за договаряне по ФАР е 30 ноември 2008 година, за Преходния финансов инструмент – края на следващата година. Ако до края на ноември България не докаже, че агенциите работят по-добре, страната ще загуби 310 млн. евро договорени и 220 млн. евро недоговорени по ФАР.

По програма ИСПА, наречена сега Кохезионен фонд, на България се полагат 880 милиона евро. В началото на годината бяха замразени 144 милиона евро. От днес тези пари са вече официално спрени. Срокът за усвояване на парите е 2010 година, но Брюксел ще иска до четири месеца доказателства за подобряване на управлението.

По програма САПАРД от началото на годината са замразени 121 милиона евро, а до края на месеца София трябва да представи план за действие по трите проблемни мерки. Срокът за усвояването и на тези предприсъединителни фондове е края на ноември.

Без предприети убедителни мерки в рамките на четири месеца по програмите ФАР и САПАРД могат да бъдат загубени 650 милиона евро, за останалите 144 милиона има още време.

В момента, в който София предприеме необходимите стъпки за по-добър финансов мениджмънт и контрол, Европейската комисия е готова да отмени спирането на парите, пише в доклада. Политическото послание на Европейската комисия към България е, че е отбелязан напредък. Но е необходим още напредък в интерес на България, нейните граждани и Европейския съюз, каза още говорителят на Европейската комисия Йоханес Лайтенбергер.

Българският еврокомисар Меглена Кунева каза пред български медии в Брюксел, че заседанието на комисията по българските доклади е продължило повече от два часа, което показва, че решението за текста на доклада не е взето лесно.