50 000 тона боеприпаси изнесени за 3 години, БНД иска обяснения
50 000 тона боеприпаси изнесени за 3 години, БНД иска обяснения / netinfo
50 000 тона боеприпаси са изнесени от военни складове за последните 3 години и правителството трябва да информира колко от тях са унищожени и колко продадени, заяви във Варна депутатът от Българска нова демокрация Лидия Шулева. Според председателя на партията Николай Свинаров е възможно истинските причини за взрива в Челопечене да бъдат прикрити. Бившият военен министър настоя за по-голяма яснота при раследването.

БНД предлага парите от бюджетния излишък, който се очаква да бъде около 5 млрд.лв., да влязат в Сребърен фонд. По този начин ще се увеличат пенсиите и държавата ще бъде предпазена от инфлация. Изсипването на пари в края на годината изведнъж в икономиката на страната ще доведе до увеличение на инфлацията, смята Лидия Шулева. Според нея правителството не е взело адекватни мерки да овладее поскъпването. В БНД имали информация, че за раздаването на парите от излишъка вече се изготвят списъци. Партията е внесла законопроект за създаване на Сребърен фонд, който предвижда постъпленията в него да се контролират от Сметната палата, Комисията по финансов надзор и международен одитор.

Сегашният политически модел не може да бъде променен без нова конституция, смятат в БНД. Това може да стане след сериозен обществен дебат и свикване на Велико народно събрание. Сегашната конституция е на прехода и вече си свърши работата, заяви Николай Свинаров. Според Лидия Шулева България е министерска, а не парламентарна република. Нито един закон не можел да пробие в парламента без санкцията на държавната администрация. Каквито и системи на избор да се правят – ролята на депутатите няма да бъде по различна от тази статисти, които да гласуват законите на правителството, добави още Шулева.