Велчев: Недопустимо е двама пенсионери да пазят склада в Челопечене
Велчев: Недопустимо е двама пенсионери да пазят склада в Челопечене / cнимкa: Sofia Photo Agency

Ако складовете в Челопечене бяха охранявани адекватно или щяхме да знаем какво се е случило, или нищо нямаше да се случи, заяви главният прокурор Борис Велчев. Прокуратурата ще проверява и кой е взел решение складовете да се охраняват от фирмата „Моба” и то само от двама техни служители. Главният прокурор коментира, че не може да си обясни как такъв обект, намиращ се в непосредствена близост до София, и натъпкан с боеприпаси и експлозиви, може ефективно да бъде охраняван от двама пенсионирани военнослужещи, лишени от всякаква допълнителна охранителна техника.

Той заяви, че ако този обект имаше нормална и адекватна охрана, сега нямаше да се строят десетки версии, които да се проверяват с доказателства, а такива много трудно ще бъдат събрани след взривовете. Така че, според главния прокурор, е много важно името на това длъжностно лице, допуснало подобно престъпно отношение да стане публично известно. Велчев заяви, че не знае дали ще се намери основание да му се търси наказателна отговорност, макар че прокуратурата ще се постарае, но във всички случай според него то не бива да остане в положение да взима повторно подобни решения и за други обекти.

Засега главният прокурор няма данни да е имало дребни набези и крадци да са нападали този склад, но при положение, че е известно каква е охраната, той допуска да е имало подобни случаи и е възможно да се появят подобни данни тепърва.

„Много трудно ще може да се направи каквато и да било сметка за складовите наличности в момента на взрива”, коментира още Велчев. „По обясними причини там са останали едни големи кратери”, отбеляза още той.

На въпрос ще проверява ли прокуратурата нормативните документи, от които ще стане ясно кой е взел решението само двама служители на фирма „Моба” да охраняват склада, главният прокурор заяви, че това ще бъде максимално и детайлно изяснено, защото това е в пряка причинно-следствена връзка със станалите взривове.