В Смядово е единственият склад за военни боеприпаси в Шуменско
В Смядово е единственият склад за военни боеприпаси в Шуменско / netinfo

Единственият склад за военни боеприпаси в Шуменско е към поделението в Смядово, това показа проверка на Дарик по повод инцидента в Челопечене.

Началникът на поделението подполковник Валентин Владов каза пред Дарик, че там, като във всяко едно поделение, се съхраняват боеприпаси. Но, цитирам, „няма опасни материални средства”. Има жива охрана, която е на Министерството на отбраната. Тази охрана се извършва съгласно вътрешните правила в министерството, каза Владов. На въпрос на Дарик какви точно боеприпаси се съхраняват там и колко, подполковник Владов отговори, че това е класифицирана информация, която може да ни бъде дадена само от пресцентъра на Генералния щаб.

Според източници на Дарик, в поделението в Смядово се съхраняват нови боеприпаси. Те са за артилерийските системи, които в момента са на въоръжение в армията. По - конкретно това са 122, 152 и 155 - милиметрови снаряди.

По неофициална информация, поделението и склада съответно се охраняват и от СОТ, има и видеонаблюдение.

По повод взривовете край Челопечене, днес кметът на Шумен Красимир Костов разпореди да бъде направена проверка за това има ли складове за съхранение на боеприпаси на територията на община Шумен. За Дарик Костов заяви, че тази проверка е установила, че има складове в селата Марково и Костена река. Там обаче се съхраняват основно техника и въоръжение, но не и потенциално опасни боеприпаси.

Военен склад за петролни продукти има село в Кочово, община Велики Преслав.

В община Шумен няма складове за военни боеприпаси, е показала още проверката. Костов заяви, че са разговаряли с ръководството на гарнизона в Шумен, от където са съобщили, че също извършват подобна проверка. Ние също опитахме да се свържем с началника на гарнизона – полк. Андрей Андреев, който обаче отказа всякаква информация и ни препрати отново към пресцентъра на Генералния щаб.

В Търговищко няма складове за съхранение на военни боеприпаси, това съобщи за Дарик началникът на „Гражданска защита” Анатолий Георгиев.

По информация на Дарик в Разград също няма складове за боеприпаси. Според процедурите в армията при закриване на военни поделения боеприпасите се пренасочват към централизирани складове. Последното военно поделение в Разградско бе закрито на 1 юни.