Избухнаха военни складове в Челопечене
Избухнаха военни складове в Челопечене / netinfo

50 експлозии разтърсиха софийското село Челопечене и цяла София. Взривени са военни цехове за преработка на боеприпаси, в които има 2500 тона класически боеприпаси и около 20 тона тротил. Няма загинали и опасност от замърсяване на въздуха и околната среда. Жителите на Челопеч и Чепинци са евакуирани. Тежките взривове във военното поделение в Челопечене ще продължат, докато не се взриви и последният снаряд там. Въведена е 8 километрова зона за сигурност.

Хронология на събитията:

Поне две експлозии с огромна сила бяха чути в София малко след 06.30 тази сутрин. В източна посока от града се издигна и огромно кълбо от дим.

Сутринта серията от по-силни взривове продължи повече от 40 минути след първите два, но експлозиите и в момента продължават. Свидетели съобщиха за изпочупени прозорци на сгради в североизточните столични квартали. Районът около Челопечене е отцепен от екипи на полицията и пожарната.

Първо шефът на Гражданска защита Андрей Иванов съобщи за Дарик, че са се взривили военни складове за боеприпаси и барут, по-късно шефът на ГЩ на БА генерал Златан Стойков потвърди това. Той каза, че телефони 09/92 23914 и 09/92 23 915 са на разположение на всички хора в района, които да сигнализират, ако забележат снаряди и осколки.

2500 тона стари боеприпаси са се съхранявали във военните складове в Челопечене, съобщи за Дарик съветникът на президента генерал Никола Колев.

Експертът по антитеророзъм Иван Бояджиев каза, че тротилът не може сам да се възпламени. Във военните складове има много взриватели, които се свалят от снарядите. Те са опасни. Думите на Бояджиев бяха: „Задействат ли се взривателите – няма тротил, няма хексоген. Всичко гърми”.

От пресцентъра на Министерството на отбраната информираха, че са се взривили четири цеха за обезвреждане на снаряди. От там казаха, че нямат информация за пострадали хора. Охраната е била изведена своевременно. Военните не можаха да уточнят причините за взрива и казаха, че те се разследват.

Прекъснато е електрозахранването в Челопечене, както и на селата в близост до инцидента – Яна, Кремиковци и Ботунец. Предстои в следващите часове по молба на Национална служба „Гражданска защита” да бъде прекъснато електрозахранването и на селата Чепинци и Локорско. Във връзка с инцидента във военните складове днес, по-рано през деня, няма регистрирани аварии. Аварийни екипи на ЧЕЗ са в готовност да предприемат необходимите действия.

Шефът на Генералния щаб на Българската армия генерал Златан Стойков каза при включването си в ефира на Дарик, че няма представа кога ще спрат взривовете. По думите му няма опасност за замърсяване на околната среда.

Няма повишение на радиационния фон след взривовете, съобщиха за Дарик от Министерството на извънредните ситуации. Служители на министерството и на Гражданска защита измерват нивото на радиационния фон на мястото на инцидента.

Председателят на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред Минчо Спасов също каза за Дарик, че няма информация за жертви. 

Според информация на председателя на комисията по обществен ред и сигурност в СОС Ангел Джамбазки експерти от Гражданска защита измерванията на място показват, че във въздуха има само съдържание на барут, няма опасни химически вещества.

На място има и подразделение на Българската армия за химическа и бактериологична зашита, което извърша непрекъснати измервания. Има готовност при необходимост в района да бъдат изпратени още екипи за химическа защита, снабдени с дезинфекционни душове, за ликвидиране на евентуални последствия от замърсявания.

Станциите за измерване на компонентите на въздуха в София в кварталите "Дружба", "Надежда", "Красно село" и на "Орлов мост" показват, че концентрацията на вредни вещества е в пъти под праговите стойности. Единствено станцията в "Дружба" регистрира леко повишение на азотни оксиди, които обаче са четири пъти под вредните праговите стойности.

Отделените газове от взривовете отиват високо в атмосферата и не могат да бъдат вредни за хората, уточни военният министър Николай Цонев. Екипите на министерството ще оценят обстановката в складовете един час след последния взрив. 

Четири автобуса на столичния градски транспорт са изпратени в Челопечене за евакуация на хората, каза за Дарик директорът на столичната компания за градски транспорт Николай Костов. Два аварийни екипа на БЧК и шест спасителни кучета са в готовност да се включат в овладяването на ситуацията в района на Челопечене.

Всички трудноподвижни и болни хора от района на взривовете в село Челопечене са евакуирани от служителите на пожарната служба. Отцепена е петкилометрова зона, за да се предотвратят инциденти във връзка с евентуални нови взривявания. Все още продължават детонациите, поради което се затруднява влизането на спасителните екипи.

От Гражданска защита са препоръчали на Столична община днес да не се приемат деца в детските градини в районите "Кремиковци", "Нови Искър" и гара Нови Искър, съобщи заместник-кметът по образование в общината Йорданка Фандъкова. Детските градини в селата Челопечене и Чепинци са затворени от началото на седмицата за ремонт.

Натоварено е движението по „Цариградско шосе”, по бул. „Брюксел”. Интензивно е движението и по южната дъга на Околовръстния път. Затворен за движение е участъкът от разклона за „Кремиковци” и Кремиковско шосе. Движението от северната дъга на околовръстния път на София е пренасочено по Южната дъга, съобщи подп. Красимир Костов от КАТ. Ако нямат неотложен необходимост, гражданите да не пътуват към летището, за това призова в ефира на Дарик Любка Маринова от КАТ Пътна полиция.

"Софиягаз" съобщава, че мрежата за разпределение на природен газ в София е цялостна, здрава и стабилна след взривовете от тази сутрин. От фирмата съобщиха, че няма изтичане на синьо гориво, не съществува и най-малка опасност за абонатите и гражданите на столицата. Диспечерите на "Булгаргаз" също уверяват, че няма повреди и по големите газопроводи.

Във връзка с взривовете в складове за боеприпаси в кв. Челопечене, „Софийска вода” АД съобщава, че няма засегнати съоръжения на дружеството и няма опасност за водоснабдяването на столицата. Всички съоръжения работят в нормален режим.

По-рано Георги Първанов е бил на мястото на инцидента в района на Челопечене, там бяха и столичният кмет Бойко Борисов, Павлин Димитров и Николай Цонев. 

От федерация "Металурзи" съобщиха, че всичко на територията на Кремиковци е нормално.

Военната прокуратура е образувала проверка по случая срещу неизвестен извършител.

Чуйте в прикачените звукови файлове всички включвания в ефира на Дарик от 6.30 сутринта до момента.