Говорителят на Етем: Задавате ми тенденциозни въпроси
Говорителят на Етем: Задавате ми тенденциозни въпроси / netinfo

Ето как говорителят на Министерство на извънредните ситуации Владислав Прелезов коментира обвиненията към ведомството, че твърде късно са дали подробности за това какво се случва в Челопечене.

Г-н Прелезов, защо беше необходимо толкова много време до първата официална реакция на българка институция. Защо медиите, гражданите, час и половина не разбираха какво се случва и се опитваха да намерят информация?

Принципалът на това събитие е Министерство на отбраната. Редно е да зададете този въпрос на човека, чиито са складовете.

Във вашето министерство също постъпва информация?

Да, но нашите екипи трябва да отидат, да видят какво се е случило и след това да дадат информация. Не можем предварително да кажем какво се е случило, защото информацията след това ще бъде невярна. Веднага когато нашите екипи бяха на мястото, ние имахме официална информация.

Час и половина по-късно?

Не е час и половина.

Дълго се опитвахме да се свържем с вас? Знаете как реагират хората – защо говорителя на министерството не звучи в ефира на Дарик?

Аз поемам вината за себе си, че в момента, в който вие сте се обаждали, аз съм бил в друга медиа. Но аз нямам възможност да се включа във всички медии едновременно. Към момента всичко, което зависи от министерството на извънредните ситуации е направено. Ние първо трябва да отидем, за да подадем официална информация. Аз иначе мога да се включа и една секунда след даден инцидент и да ви дам информация, която след половин час да е невярна. Не е важно да се включиш на секундата, а да имаш точната и вярната информация.

Хората обсъждат във форумите – ако Министерството на извънредните ситуации реагира толкова бавно, какво би се случили при някой по-сериозен инцидент в София или страната?

Въпросът ви е тенденциозен и не разбирам, защо е такова отношението ви, че сме реагирали бавно. Защо не попитате Николай Цонев защо армията не е била там на втората секунда.

Ще го попитаме, когато успеем да се свържем? Но не бива в момента министерствата да си прехвърлят отговорността?

Вие ме провокирате с нелоялен въпрос. Координацията не може да е на едно министерство. Осем или 15 души не могат да спасят една ситуация. Министерството на извънредните ситуации реагира съвсем адекватно, тук има ситуационен център, 24-часов работен режим, и секунди след инцидента екипи на гражданска защита заминаха за мястото.