Изпратихме Дими от „Сленг”, „Акага” ще правят концерт за него
Изпратихме Дими от „Сленг”, „Акага” ще правят концерт за него / снимкa: Sofia Photo Agency

Стотици се простиха с един от най-талантливите ни музиканти Димитър Екимов – Дими. Той загина в неделя при жестока катастрофа с мотор на автомагистрала „Хемус”. Поклонението беше по обяд в църквата на Централните софийски гробища. Освен роднини и колеги-музиканти на вокалиста на „Сленг”, да го изпратят, в църквата бяха и негови приятели-рокери.

Пред Дарик един от най-близките приятели на Димитър Екимов – Стоян Бързаков, опроверга информациите, че музикантът е катастрофирал с чисто новия си мотор. Стоян е бил с Дими, когато са го купували, но във фаталния ден е карал старата си машина. „Двамата карахме заедно мотори. Преди около месец си купихме новите. Той, за съжаление, падна със стария. Споделях страстта му към моторите. И много му говорих да кара по-бавно”, призна Бързаков.

Краси Куртев от „Акага” каза за Дарик, че със сигурност момчетата от групата ще направят концерт, посветен на техния колега от „Сленг”.

Ето с какви думи изпратиха Димитър Екимов – Ирина Флорин, Анна-Мария Тонкова, Йордан Караджов, Краси Куртев, Николай Сотиров и Мариана Попова.

Ирина Флорин: „Дими беше един от най-готините хора в тази гилдия. Това беше човекът, който никога не участваше в клюки, интриги, въобще такива безсмислени неща. Изключително сериозен, изключително свестен човек”.

Анна-Мария Тонкова: „Това е един крайно амбициозен, крайно талантлив човек. Сега мога да му го кажа, въпреки че никога не му признах - „Сленг” са любимата ми група. Той беше много честен човек, но…луда глава. Много го обичам и много ще ни липсва. Аз му бях бясна онзи ден, когато научих какво е направил. Бясна му бях, че по този начин си отиде. Съпругата му Ива казва: „Така избра”.

Йордан Караджов: „Той беше един от малкото професионалисти в нашия бранш. Винаги, когато съм се виждал с него той е изразявал всичко онова, което го е касаело по отношение на качеството на музиката, която правеше. Непримирим беше, по отношение на много неща. Преди около 12 години го видях случайно с една каска. Тогава всъщност разбрах, че той е любител на моторите. За съжаление стана жертва на другата си любов, след музиката”.

Краси Куртев: „Ако мога да го опиша с една дума, това е: енергия! В него кипеше много живот. Позитивен човек. Противоречив човек. Непримирим, но откровен”.

Николай Сотиров: „Изключителен оптимист, голям музикант. Екстремно живееше, екстремно си отиде, екстремна музика правеше. Това с моторите е извън нас. Това е нещо, което е повече от нас, повече от контрола ни, от себесъхранението. За съжаление човек плаща всички тези свои мании”.

Мариана Попова: „Нека да го запомним като усмихнатия Дими. Лудата глава. Така си и отиде, за съжаление. Но той си направи избора”.

Музикантът от група "Сленг" Димитър Екимов – Дими загина в неделя на автомагистрала „Хемус”. По последни данни Дими е карал мотора си с около 250 км/ч. Именно изключително високата скорост е причината за катастрофата.

През последните дни се появиха информации, че Екимов не е бил сам на магистралата. Според публикации той бил излязъл със свои приятели, за да покарат. Съпругата Ива Екимова обаче опроверга предположенията, че с мъжа й е имало и други хора.

В едно от малкото интервюта, които даде в последните дни Ива признава, че винаги е била против заниманията на мъжа си и никога не е искала да се качва с него на мотор. 

38-годишният Димитър Екимов беше създател и вокалист на една от най-добрите ни банди „Сленг”. С музика Дими се занимава още от 14-годишен. През 1992 година събира първата си група. „Сленг” се появява 5 години по-късно. Едни от най-популярните песни на групата са „Синьо”, „Мой свят”, „Любовта няма край”.

По професия Дими беше гинеколог и когато не се занимаваше с музика, работеше точно като такъв.

Преди няколко години „Сленг” решиха да се разделят, но въпреки това Дими твърдеше, че никога няма да изостави музиката. Последното му парче е само от преди месец. Той написа песента „Звезда”, посветена на всички участници в музикални риалита.

Повече за поклонението можете да чуете в прикачения звуков файл.