Касират изборите за съветници в Петрич
Касират изборите за съветници в Петрич / netinfo
Нови избори за местна власт ще има в Петрич, това решиха върховните магистрати днес. Съдът касира вота от октомври миналата година с мотиви, че той е опорочен и манипулиран от длъжностни лица, членове на Общинската избирателна комисия в южния град. Лидери на седем политически партии в Петрич внасят във Висшия съдебен съвет жалби срещу административните съдии в Благоевград Серафинка Мадолева и Стоянка Пишиева.

Делото, заведено от лидерите на седем политически формации за оспорване на резултатите на Общинската избирателна комисия в Петрич, се гледа за втори път от върховните магистрати.

В началото на януари то бе върнато за повторно разглеждане в Административен съд – Благоевград заради пропуснати процесуални нередности от пиринския магистрат Серафинка Мадолева. Благоевградските магистрати обаче отново отказаха да касират вота за местна власт, след което политическите лидери от обжалваха решението пред нов състав във ВАС.

На предишното заседание, проведено на 4 юни, прокурорът от Върховна касационна прокуратура Мери Найденова пледира жалбата да бъде отхвърлена като неоснователна. Сред тричленния състав на ВАС фигурира и името на бившия административен съдия в Благоевград Емилия Кабурова.

Вотът за местна власт в Петрич е тотално опорочен, членове на ОИК са съставили протоколи с невярно съдържание, убедени са жалбоподателите. Според тях за не толкова драстични закононарушения на изборния процес върховните магистрати касираха вота в Сандански.

Други новини от Благоевград