Предявиха обвинения срещу граничар, застрелял бракониер
Предявиха обвинения срещу граничар, застрелял бракониер / снимка: Дарик Бургас
Военна прокуратура Сливен предяви обвинение на бургаския граничар, застрелял в схватка турски рибар-бракониер на 17 април тази година. Квалификацията е “причиняване на смърт по непредпазливост”.

След получаване на обвинението, Росен Кожухаров, адвокат на граничния полицай Михаил Цонков заяви, че неговият клиент “категорично не се е признал за виновен и вярва, че българското правосъдие ще свъврши перфектно своята работа”.

Инцидентът стана, когато сержант Михаил Цонков и негов колега опитаха да арестуват на 17 април екипажа на турска риболовна гемия, многократно навлизала нелегално в български териториални води за незаконен улов на калкан. Тогава бракониерите оказаха яростна съпротива, опитаха да потопят с канджи лодката на българските граничари, а патрулният партньор на сержант Цонков получи множество рани при ръкопашния бой с турските рибари. По време на инцидента, при падане на дъното на лодката, картечният пистолет “Скорпио” на Михаил Цонков произведе изстрел и рани смъртоносно единият от бракониерите. На път за болницата, той почина.

Пенчо Цонков, баща на обвинения заяви в разговор пред репортери, че неговия син е жертва на натиск “в името на добрите българо-турски взаимоотношения”, без да уточни какво точно има предвид.

Интервю с бащата на бургаския граничар - Пенчо Цонков чуйте в прикачения звуков файл.