Държавата губи милиони евро от заменки на гори
Държавата губи милиони евро от заменки на гори / netinfo
Между 300 и 900 милиона евро е загубила държавата, за период от 25 дни, в резултат на заменките на гори, които е направила. Това каза Ваня Рътарова от Българското дружество за защита на птиците, в резултат на извършен икономически анализ.

Представители на екоорганизациите се заканиха да се обърнат към Европейската комисия заради извършването на масивните заменки на гори.

Коалиция „За да остане природа в България” планира да се обърне към Европейската комисия със жалба за нарушаване на член 87 от Договора за европейската общност, който не позволява държавни помощи, нарушаващи конкуренцията и пазара. Това каза Живко Богданов от WWF – Дунавско-Карпатска програма България: Освен, че ощетява природата, обществото и държавата, този механизъм на практика е помощ от страна на държавата към определени предприятия, фирми”.

По думите на Стефан Аврамов от фондация „Биоразнообразие” за периода от 30 април до 25 май Държавната агенция по горите е извършила непазарни замени на 12 800 декара горски фонд, разположен основно по Черноморието, Боровец, Пампорово и Перелик, с 35 000 декара частни и общински гори, главно в Северна България и Родопите. По неофициална информация на медиите най-големите бенефициенти са юридически лица, собственост на Христо Ковачки, Тодор Батков, Гриша Ганчев и други, съобщават от екоорганизациите.

Настояваме замените да бъдат анулирани направените след 01.01.07 г. замени и да бъдат отменени от закона за горите, категорична беше Йорданка Динева от българска фондация „Биоразнообразие”: „Искаме министър-председателят да наложи мораториум до приеманото на въпросния закон”.

По думите на Костадин Вълчев, експерт от сдружение за дива природа „Балкани”, цените на горските терени, които държавата заменя за частни са над 10 пъти по-ниски от реалната пазарна цена.