Около 40 000 туристи са блокирани заради стачка на в Индия
Около 40 000 туристи са блокирани заради стачка на в Индия / снимка: БГНЕС

Около 40 000 туристи, между които и чужденци, са блокирани в Източна Индия, след като сепаратистка организация на етническата група гурки призова за стачка с искане за отделен щат, предадоха световните агенции. Новосформираната групировка, наречена Фронт за освобождение на гурките, иска да бъде създаден отделен щат за гурките в хълмистите райони около град Дарджилинг в щата Западна Бенгалия.

Всички магазини, фирми и училища бяха затворени в Дарджилинг и съседните градове, известни с производството на чай. Близо 40 000 туристи бързат да напуснат района, след като гурките поискаха те да се приберат колкото се може по-бързо, заяви представител на полицията. Генералният секретар на групировката заяви, че тя ще помогне за превоза на туристите, но ще има затруднения, тъй като целият обществен транспорт е спрян. Няма данни за насилие.

Генералният секретар заяви, че стачката ще продължи, докато правителството не приеме исканията на групировката за отделен щат. Щатското правителство отхвърли исканията на групировката и съобщи, че положението трябва да се успокои и да започнат преговори.

Гурките са етническа група в Северна Индия и Непал, които са прочути с бойните си качества и храброст. Те започват военна служба за Британската империя през 1815 г. в Индия. Когато Индия получава независимост през 1947 г., гурките остават част от британската армия. През 80-те години друга сепаратистка организация на гурките се сражава за независим щат, в резултат на което те получават известна автономия, но ключовите области остават под контрола на правителството на Западна Бенгалия.