Раннохристиянски капител и над 100 монети открити при разкопките на църквата Св. Иван Рилски
Раннохристиянски капител и над 100 монети открити при разкопките на църквата Св. Иван Рилски / netinfo
Раннохристиянски капител от 5-6 век е най-старата находка, открита до този момент при разкопките на църквата „Св. Иван Рилски” във В.Търново.

Вече е ясно, че основната част на църквата е дълга 12 метра. Храмът е изключително богато украсен, стенописан както отвътре, така и отвън.

Намерени са над 100 монети с датировка от 13 до 17 век.

Това са сребърни монети на царете Иван Шишман, цар Михаил Шишман, Иван Александър. Открити са и монети на завоевателите – сребърни находки от времето на султан Баязид и неговите наследници от първата половина на 15 век, съобщи професор Николай Овчаров, който ръководи археологическия проект заедно с д-р Хитко Вачев от Регионалния исторически музей.

Разкрит е голям ограден зид, за който се предполага, че е обхващал целия ансамбъл, обединявал църквите „Св. Св. Петър и Павел”и „Св. Иван Рилски”, както и други сгради, чието проучване тепърва предстои.

Резултатите от археологическите разкопки, които започнаха преди десетина дни, вече дават възможност да се изгради хронологията на сградата.

Тя е строена през 13 – 14 век. Към първата половина на 15 век е изоставена. През 16 век на мястото на старата руина е вкопан малък параклис и вероятно в началото на 17 век храмът е бил окончателно изоставен. Предполага се, че това е станало след репресиите по време на второто търновско въстание.

„Заради доброто си позициониране от гледна точка на туризма църквата „Св. Иван Рилски” може да бъде превърната с много малко усилия във важен паметник на културно-историческия туризъм. След края на разкопките ще бъде свикана комисия от археолози и реставратори, които ще подготвят становище за туристическо експониране на руините”, каза професор Николай Овчаров.