Обявиха изборните резултати в Сандански, ясен е вотът и от страната
Обявиха изборните резултати в Сандански, ясен е вотът и от страната / cнимкa: Sofia Photo Agency

Коалиция "Бъдеще за Сандански" с водач д-р Звездин Гацев спечели най-много места в Общинския съвет. В местния парламент коалицията между земеделци и радикалдемократи ще има осем съветника, сочат данните от приключилото преброяване на бюлетините от произведения вчера вот за местна власт.

Изборите в курортния град загуби БСП. Столетницата ще има само един представител в новия общински съвет в Сандански, това съобщи за Дарик членът на ОИК Георги Цветанов. ГЕРБ влиза в парламента с трима свои съветници, начело на които е юристът Георги Баханов. "Атака" ще бъде представена от лидера си в курортния град, Юлия Канджилова. По данни на ОИК-Сандански, ДПС печели три места в общинския съвет. Местен законотворец става Тони Ангелов, известен още като циганския кмет. Изненадата в проведения вот е резултатът на коалицията СДС и ДП. Те печелят два мандата, съобщи Георги Цветанов.

Кандидатът на БСП Пенка Господинова е новият кмет на село Каравелово, община Тунджа, излъчен на вчерашните частични избори. Тя е получила 197 гласа, срещу 85 гласа на нейния съперник Румен Енчев, издигнат от ГЕРБ. Избирателната активност е била 76.84 на сто. Правото си на глас са упражнили 282 избиратели от общо 373. Изборният ден е протекъл нормално в определеното от закона време, допълни председателят на ОИК.

За кмет на сливенското село Чокоба на частичните избори вчера е избран Кольо Колев, издигнат от БСП, съобщи председателят на ОИК в Сливен Лидия Атанасова. За Кольо Колев са гласували 194 избиратели. За другия претендент за кметския пост Калинка Славова, издигната от партия "Ред, законност, справедливост", са дали гласа си 127 от избирателите. Правото си на глас са упражнили 79,72 на сто от общо 429 регистрирани гласоподаватели. Нов вот за кмет на селото се наложи след касирането на избора на Кольо Колев миналата есен, заради допусната грешка при преброяването на бюлетините.

Кандидатът на партия “ГЕРБ” е победител в частичните избори за кмет на разградското село Тертер, съобщиха от ОИК-Кубрат. За Николай Костов са гласували 121 избиратели, за опонента му от ПД ”Социалдемократи” Кръстю Йорданов – 81. На балотажа миналата година преднината на Костов бе от 2 гласа, вотът бе касиран, понеже бе установено, че трима избиратели са гласували неправомерно. Избирателната активност беше 86,25%, изборният ден премина спокойно, жалби не са подавани, каза председателят на ОИК-Кубрат Вячеслав Николов.

Предварителните резултати от изборите за кмет на oбщина Роман сочат, че двама от общо тримата кандидати ще се явят на балотаж. В изборния ден са гласували общо 4410 гласоподаватели. Действителните бюлетини са 4234. От тях 1948 са за кандидата на коалицията между БСП и други две партии Красимир Петков. За бившия кмет Пламен Младенов, чиято кандидатура бе издигната от инициативен комитет и бе подкрепена от две партии са гласували 1689 души, а за кандидата на ГЕРБ д-р Валери Ангелов гласа си са дали 597. Разпределението в проценти е 46,1 за Красимир Петков, 39,89 за Пламен Младенов и 14,10 за доктор Валери Ангелов. Така Красимир Петков и Пламен Младенов отиват на балотаж идната събота.

Избирателите в добричкото село Стожер ще гласуват за кмет на балотаж, съобщиха от Общинската избирателна комисия. На втори тур ще се явят издигнатият от инициативен комитет Венцислав Недков и представителят на НДСВ Васил Божилов. На изборите на 7 юни Недков спечели 336, а Божилов - 309 гласа. Другите двама кандидати, които отпадат от надпреварата - Анка Велковска от "Атака” и Йордан Стоянов от ГЕРБ, избирателите са подкрепили съответно с 42 и 31 бюлетини, допълниха от ОИК. Близо 68 на сто от 1280 избиратели в селото са упражнили вота си.

Генчо Генчев, издигнат от Инициативен комитет, e новият кмет на свищовското село Царевец, съобщиха от Общинската избирателна комисия. На проведените вчера частични избори той събра 435 гласа от общо 1090 имащи право на вот жители на селото. Съперникът му Красимир Костов получи 421 гласа. Избирателната активност, отчетена от двете секции бе 80%.

Петко Петков от предизборна коалиция “За Михалци”, в която влизат Земеделски съюз „Александър Стамболийски”, ПД „Социалдемократи”, СДС и НДСВ, бе избран за кмет на павликенското село с гласовете на 299 от общо 722 имащи право да гласуват жители на населеното място. С 206 бюлетини втори остана Огнян Калпакчиев издигнат от БСП. Избирателната активност в село Михалци бе 77, 56%, а за вота на гласоподавателите се бориха четирима кандидати.

В третото село от Великотърновска област, в което се проведоха частични кметски избори - Патреш в събота ще има втори тур. На балотаж отиват Марин Иванов – БСП, който събра 211 гласа, и Цветан Гачовски – предизборна коалиция ”За Патреш”, формирана от СДС и НДСВ, с 91 гласа от първия тур. Избирателната активност в Патреш, където 536 души имат право на глас, бе 80, 41%. Кандидатите за кмет на селото бяха петима.