Три автобусни линии тръгват по “Битоля”
Три автобусни линии тръгват по “Битоля” / netinfo
Предвижданите промени в транспортната схема в центъра на Варна ще доведат до промяна в маршрутите на 3 автобусни линии. Това съобщи Александър Димитров, шеф на общинска дирекция "Стопански дейности и икономическо развитие".

Най-голяма промяна ще претърпи маршутът на линия 32. Новият маршрут ще е ЖП гара-бул.”Приморски”-бул.”Цар Освободител”-ул.”Битоля”-ул.”Братя Бъкстон”-бул.”Левски”-ул.”Мир”-ул.”Студенстка”.

По улиците “Пирин” и “Битоля” ще минават и новите маршрути на линии 3 и 13, като “тройката” ще завива по бул.”Чаталджа” към ул.”Генерал Колев”. “13-ката” пък ще минава по ул.”Бр.Бъкстон”, по бул.”Левски” към ул.”Мир”.

Променита в схемата на градския транспорт се налагат заради въвеждането на еднопосочно движение по ул. ”Генерал Колев”, в участъка между булевардите “Чаталджа” и “Сливница”, в посока центъра. Движението в обратната посока ще се извършва по ул.”Цар Асен”. Целта на новата схема е облекчаване на трафика.

Днес бе представен компютърен модел на новата организация за еднопосочно движение. При вземането на решение за промяната е взет под внимание трафикът по въпросните улици. Обсъждани са били десетина варианта, според единия по бул.”Цар Освободител” е трябвало да бъде изрязани тротоар и десетина дървета за обособяване на лента за ляв завой към “Цар Асен”, разкри шефът на общинска фирма АСРУД Теодор Авджиев.

Промените се очаква да влязат в сила след около 2 седмици, разкри кметът на морската столица Кирил Йорданов. До седмица трябва да бъдат завършени ремонтите и отворени ремонтираните участъци на булевардите “Република” и “Христо Смирненски”. Скоро ще бъдат отворени за автомобили и “Сливница” / под Общината/ и “Княз Борис”. Целта е да се намалят задръстванията на Червения площад.

Предвижда се разширяване на натовареното кръстовище на “Цар Освободител” с “Христо Смирненски”. Изграждането на допълнителни ленти обаче ще се забави заради наложителното отчуждаване на имоти в района, уточни градоначалникът.