• Размер на шрифта:

Д-р Стаменов: Когато нещата станат, очите на хората, опитали всичко, светват

5 юни 2008 16:41 | Автор: Ники Кънчев

Д-р Стаменов: Когато нещата станат, очите на хората, опитали всичко, светват

Методът ин витро е проблем, който засяга всеки шести българин. Д-р Георги Стаменов, автор на книгата „Надежда за дете”, коментира темата в рубриката "Доктор - ох, боли!" вече няколко седмици. Хората могат да се обръщат с въпроси към него на email:  georgistamenov@abv.bg или на интернет сайта invitrobg.com.

Хорат питат къде могат да намерят книгата ти "Надежда за живот"?

На „Славейков”, по книжарниците, разпространителските мрежи. Мисля, че вече е достъпна навсякъде.

Да ги посъветваме - да напишат "Георги Стаменов" и „Надежда за дете” и сигурно ще излезе. Ключ към какво е тази книга?

Това е един пътеводител към двойките, които знаят, че има проблем и не се получава, за да знаят какво ги очаква и за да знаят, че надежда има и може да се случи и то много скоро. И още да се обяснят самите процедури, самото зачеване и всичко останало. Тези тежки понятия, съм се опитал да обясня на един обикновен език. И трето, това е книга за емоции, които са минали по този път, разказват своите истории съвсем човешки.

Какви двойки идват при теб, с какъв социален статус?

От хора с много нисък социален статус, който казват „Докторе, нямаме пари за прегледа, но имаме нужда от помощ” до хора с много големи финансови възможности. Проблемът засяга всички. При нас има много двойки българи, но има и роми. Не можеш да откажеш на никого помощ. Всеки носи душа.

Ти си във фондация „Искам бебе”. Как тази фондация помага на хората, които нямат средства?

Правим всичко възможно да използваме благотворителността на хората. Говорили сме, че за много неща се дават пари, а това е една кауза, която предопределя нашето бъдеще като нация и хора. Събират се пари от спонсорства, от кампании, от дарители. Въведохме практика – всички успели хора, които имат финансова възможност идват и казват, че искат да дарят пари за лечението на едно семейство, и фондацията в този случай помага.

Можеш да кажеш спонсорите или по-големи фирми, които са ви помогнали.

Искам да благодаря на д-р Янев, който сега провежда една кампания. На д-р Вражески, колега и приятел, който беше сред първите. Николай Синабов от Русе, фирма „Аристон”. Има хора, които милеят за бъдещето на страната. Те бяха първите лястовици във фондацията, смятам, че тепърва ще има много възможности за това.

Постоянно си по различни симпозиуми – беше в Йоханесбург, в Лондон . Кои са светилата ни в репродуктивното здраве? Има ли големи имена, почитани от европейците?

България, както и повечето страни от Източна Европа, все още не е уважавана достатъчно. Но това се променя бързо – според начина, по който работим, по резултатите, които имаме. Смятам, че до година или две нещата ще се променят коренно. Има вече строги правила, не е никаква алхимия – това е работа, когато се работи прецизно, точно и се използва добра апаратура и работят добри специалисти, дава добри резултати.

Разкажи ни за последният симпозиум, на който беше.

Последният международен, защото имаше и български симпозиум на тази тема. Българският беше с международно участие. Дойдоха специалисти по репродуктивна медицина от цяла Европа. Дискусиите бяха за злободневните неща – как държавата не отделя достатъчно средства, как да подобрим нашата работа, какво се прави в другите страни. Имаше и научни симпозиуми. Преди това бях на един конгрес в Лондон, който работи по новите методи в инвитрото – минималната стимулация, инвитрото на естествен цикъл и инвитро натурацията. Това са нови тенденции в инвитрото, които се търсят с по-малко средства и с по-нови техники да се постигнат по-добри резултати. Нашите резултати в някой от нещата смея да твърдя са по-добри от показаните там.

Пишеш в книгата, че не си футоролог и не можеш да видиш бъдещето в корема на жената или в спермограмата на мъжа, но единственото, от което не се отказваш е надеждата. Какво виждаш в очите на хората, които идват при теб всеки ден и искат детенце?

Когато дойде семейство, което е страдало години и се е опитвало какво ли не, за да се сдобие с рожба, виждаш един мрак, студенина в очите им. И когато нещата се случат виждаш едни пламъчета в очите им, този мрак изчезва. Виждаш тия хора да светят пред теб - за тези светлини си струва човек да работи по 16 часа на ден.Етикети: Стаменов, Когато, нещата, станат, очите, хората, опитали, всичко, светват

Коментари

Коментирай

Подреди: Първите отгоре Последните отгоре

 • Страница:
 • 1
#6

Ана - 11.07.2012 г. 16:13:43

Преди 4 години в КРИМ Плевен казаха, че мъжът ми не може да има деца и ни посъветваха да си търсим донор... Радвам се , че продължихме да търсим и да се борим и благниодарее д-р Персенска и д-р Стаменов имаме един малък човек, който е почти копие на баща си :) Мили хора, не спиракте да вярвате и да се надявате! Този човек е докоснат от Бога!

#5

Таня - 17.01.2012 г. 09:10:03

Благодаря Ви д-р Стаменов!!!!!!!!!!!!!

#4

Ана Дафинова - 13.04.2011 г. 15:39:50

От Плевен съм и живея точно до Репрудоктивния център в града ни.Бях на предглед при един от специалистите,но през цялото време си мислех за човека и лекаря,който отдавна бях гледала в предаването на Гала имаш поща д-р Стаменов. Положих усилия да го открия-сега съм в процес на втори опит - ин витро и въпреки че за сега нямаме успех съм щастлива, да съм пациент на такъв всеотдаен професионалист и човек живеещ с проблемите на всяка една от нас вперили поглед на надежда и уважение към него.

искрено Ви се възхищавам и тайничко си пожелавам повече такива -като Вас
Благодаря,Докторе,че ви има!!!!!!!!!!!!!

#3

daniela - 14.02.2009 г. 23:35:58

mnogo to4ni dumi toi e bog .Dari me s mnogo milo sachtestvo /moqta malka dachtericka,moeto slance/4akala sam q 16 godini.moqt bog doktor Stamenov _TOI USPQ_.vE4NO CHTE MU BADA ZADAL6ENA. moite pochelaniq sa kam nego /da bade 6iv i zdrav dalgi godini ,za da ochtastlivi i drugi semeistva kato nas!..............

#2

Диляна Георгиева - 24.10.2008 г. 18:55:38

за нас Д-р Стаменов е КАТО БОГ.С неговото име ставаме,и пак с него лягаме.Вярвам,4е ще ни помогне!Той ни е надеждата той е нашата“бяла лястовица“.
Не сме срещали 4овек като него!!!!!!!!


БЛАГОДАРИМ ВИ 4Е ВИ ИМА!

#1

Диляна Георгиева - 24.10.2008 г. 18:53:24

за нас Д-р Стаменов е КАТО БОГ.С неговото име ставаме,и пак с него лягаме.Вярвам,4е ще ни помогне!Той ни е надеждата той е нашата“бяла лястовица“.
Не сме срещали 4овек като него!!!!!!!!


БЛАГОДАРИМ ВИ 4Е ВИ ИМА!

 • Страница:
 • 1

Напиши коментар

 • Име *:

  Полетата отбелязани със * са задължителни!
 • Коментар *:

 • Код за сигурност *:

  security code

  Въведи код:

Редакцията не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

Условия за ползване на коментарите »

 

Диpектоp на мебелна фабpика отишъл в командиpовка в Паpиж. Вpъща се и разказва впечатления: - Страшен град! Какви улици, какви магазини! - А жените? -… Виж още