ЦСКА без лиценз за УЕФА, феновете бесни, Томов пое вината
ЦСКА без лиценз за УЕФА, феновете бесни, Томов пое вината / cнимкa: Sofia Photo Agency, Надя Коцева

Българският футболен шампион не получи лиценз за участие в евротурнирите. Стана ясно, че ЦСКА не е за европейските клубни турнири. Това заяви председателят на Лицензионната комисия към Българския футболен съюз Красин Кръстев. Президентът на клуба Александър Томов пое вината за случващото се с отбора, но това не го спаси от гнева на феновете.

Българският шампион не е получил лиценз от УЕФА, уточни на специална пресконференция официалният представител на комисията. Това на този етап означава, че страната ни няма да има представител в Шампионската лига. Освен това ЦСКА няма право да играе през следващия сезон в А група, което според лицензионната комисия означава, че „червените” трябва да започнат от В група.

Съществува вариант обаче това да не се случи, тъй като родният шампионат започва на 9 август, а дотогава неуредиците на „армейците” могат да бъдат изчистени.

Под засилен полицейски кордон и дъжд от бутилки и предмети президентът и председател на Надзорния съвет на клуба Александър Томов напусна стадион "Българска армия". Томов бе нападнат от десетки фенове, които го чакаха. Излизането му предизвика масов бой между червените привърженици и полицаите, които се опитаха да го предпазят, като дори си позволиха да атакуват привържениците на клуба.

На главния вход на „Българска армия” президентът на ЦСКА бе застигнат от мощен удар по главата. Той незабавно поиска полицейска кола, за да си тръгне. Част от афектираните привърженици отправиха редица въпроси и обидни реплики към Томов: „Погледни народната любов бе, боклук, заради теб бият деца.”

Гневни привърженици на ЦСКА потрошиха витрина на стадион „Българска армия”, на която бе залепен плакат с лика на президента на „червените” Александър Томов. Феновете на „червените” не позволиха на Томов да проведе плануваната за 14:00 часа пресконференция, на която трябваше да съобщи официално какви са причините ЦСКА да не получи лиценз за участие в европейските клубни турнири. Близо 100-тина привърженици нахлуха в залата за пресконференции на „Българска армия” и през цялото време обиждаха Томов.

Председателят на Надзорния съвет на ЦСКА пое в крайна сметка вината за случилото се в клуба с думите: „Поемам своята отговорност, извинявам се на феновете. Въпреки това смятам, че няма да се стигне до тези решения, които ни оповестиха. Докато можем, ще се борим и ще обжалваме.”

Томов заяви още, че всичко това е долна кампания срещу ЦСКА и срещу България като цяло. „Някой направи всичко възможно, за да спре нашия поход към Европа. Мога да ви представя каквито искате документи, че единствено ЦСКА не е бил предупреден от Лицензионната комисия към БФС в нужния срок за задълженията, които трябва да изчисти.”

„Знам десетки случаи и факти на нередности в други български клубове, които въпреки това са получили лиценз, но след като Батков вдигна вой в петък и събота, явно ЦСКА трябва да обере пешкира”, добави шефът на „армейците”. „На този етап не знам дали ще продължа да ръководя ЦСКА, никога не съм се предавал в тежки моменти. Доказахме го през целия изминал сезон”, добави Александър Томов.

Крайно афектираният от случващото се с ЦСКА шеф на централния фенклуб на червените Димитър Ангелов – Дучето, излезе от административната сграда на стадион „Българска армия” след 10-минутна среща с Александър Томов.

„Да обявяват веднага за продажба акциите на отбора, за да може всеки нормален фен да си купи, и сами да издържаме отбора. „Томов, махай се на секундата от ЦСКА, но преди това си плати дължимото към държавата”, добави Дучето и се закани да не мърда от стадиона, докато Александър Томов не плати каквото дължи.

Във връзка с огласеното решение за отнемане на лиценза за участие в евротурнирите на ПФК ЦСКА, Държавната агенция за младежта и спорта ще изиска подробна информация от БФС за причините, довели до това решение. От ДАМС съобщиха още, че в случай че са налице публични задължения към бюджета, препятстващи получаването на лиценз, председателят на агенцията Весела Лечева ще инициира спешна среща с представители на Министерството на финансите, Националната агенция по приходите и Националния осигурителен институт за търсене на съдействие за използване на всички законови възможности за отстраняване на причините, довели до отнемане лиценза на клуба.

Още четете на gong.bg