Първи предсрочни парламентарни избори в Македония
Първи предсрочни парламентарни избори в Македония / снимка: БГНЕС

За първи път в историята на Република Македония се провеждат предсрочни парламентарни избори. Проучванията на общественото мнение дават значителна преднина на коалицията "За по-добра Македония", начело с управлявалата досега ВМРО-ДПМНЕ, докато при албанските партии победителят ще бъде определен в трудна и напрегната битка. Избирателните бюра трябва да затворят врати в 19 часа, а първите официални предварителни резултати се очаква да бъдат оповестени в следващите 12 часа.

Вратите на около 3000 изборни секции на цялата територия на Македония бяха отворени тази сутрин в 7.00 часа местно време. На 1700000 избиратели трябва да изберат състава на новия 120-местен парламент между 1500 кандидати, записани в изборните листи.

В борбата за гласовете на македонците са две коалиции "За по-добра Македония", начело ВМРО-ДПМНЕ, и „Слънце - Коалиция за Европа", водено от опозиционния Социалдемократически съюз на Македония.

Демократичният съюз за интеграция на бившия бунтовнически лидер Али Ахмети и Демократичната партия на албанците на Мендух Тачи ще се опитат да решат вътрешноалбанския политически спор.

Залогът е голям, защото се очаква този път, за разлика от преди две години, победилата македонска партия да спази правилото и да покани във властта албанската партия, която е с най-много гласове.

Около 6000, от които 500 чуждестранни, са наблюдателите на изборния ден. САЩ и ЕС чрез своите представители в Скопие вече поискаха избори без насилие и нулева толерантност към нарушителите.

Чуждите акредитивни журналисти са над 60 като най-много са от Гърция.