Съдът отложи делото срещу Сидеров за 2 юли
Съдът отложи делото срещу Сидеров за 2 юли / cнимкa: Sofia Photo Agency, Надя Коцева

Софийският градски съд отложи за втори юли делото срещу лидера на „Атака” Волен Сидеров и съпругата му Капка. Двамата са обвинени в подбуждане на Павел Чернев към лъжесвидетелстване за пътния инцидент на автомагистрала „Тракия” на 7 април 2006 година. Трийсетина привърженици на „Атака” не бяха допуснати в съдебната зала, други стотина направиха митинг пред съдебната палата със знамена и плакати.

След като преди две седмици съдът прекрати заседанието заради провокации на привърженици на „Атака” в съдебната зала,сега делото протече при засилени мерки за сигурност. Служители на съдебната охрана присъстваха в залата и пред нея, както и пред Съдебната палата, където хора на „Атака” имаха официално разрешение за митинг.

Съдът изслуша двама свидетели – депутатите от „Атака” Павел Шопов и Асен Сираков. Волен Сидеров даде обяснения пред съда, в които заяви, че на 7 април 2006 година, всъщност срещу него е имало опит за покушение, като две коли притиснали „Ситроен”-а, с който той пътувал от Стара Загора, и че инцидентът и цялото дело е организирано от щаб, начело с бившия вътрешен министър Румен Петков. Тъй като тогава „Атака” била втора политическа сила, нямало още ГЕРБ и управляващата тройна коалиция се страхувала за властта си.

Журналисти и граждани присъстваха в съдебната зала, а делото протече под непрекъснати викове и скандирания на привържениците на „Атака” „Волен”, „Мафия”, „Оставка” и „Избори”. Лидерът на „Атака” многократно прекъсваше съдията и прокурора, опитваше се да провокира нарушения на реда.

Делото беше отложен за втори юли заради допълнителни свидетели. След излизането на Волен Сидеров навън от Съдебната палата, привържениците му устроиха митинг със знамена и скандирания.