Кой е Мишел Сюлейман?
Кой е Мишел Сюлейман? / снимкa: БГНЕС

В Ливан на 25 май  бе избран нов президент. Единствен кандидат за поста беше началникът на Генералния щаб на ливанската армия Мишел Сюлейман. Кой е Мишел Сюлейман?

Високият, слаб, посивял мъж в края на 50-те си години марширува уверено пред строените си войници. Близо 60-те хиляди ливански военнослужещи обожават шефа си. Той не повишава глас, но генералът знае много добре, какво иска. Девет години начело на армията, през които армията си създава репутацията на едва ли не единствено функционираща държавна институция в страната. Но и сред цивилното население авторитетът му е неоспорим.

За мнозина ливанци Мишел Сюлейман е един вид спасител от жестоката политическа криза, в която се намира държавата. Следователно не е чудно, че двата крайно враждебно настроени един спрямо друг лагера - просирийските и антисирийските сили - се споразумяха за генерала като компромисен кандидат. Затова и всички казват, не че не са против него, а че са за него. Никой не може да каже, че характерът му е лош. В това число и сирийците. Същевременно те не могат и да твърдят, че е тяхно момче. Той не е момче на никого и това е наистина важно за Ливан.

Успява винаги да им припомни за националните им задължения към цялата страна. Под неговото командване ливанските войски навлизат след 4 десетилетия отново в Южен Ливан. На големите демонстрации на западно-ориентираното правителствено мнозинство и на ръководената от Хизбула опозиция армията осигурява реда и спокойствието.

Окончателно Мишел Сюлейман се превръща в герой през пролетта на миналата година, 15 дни войските му се сражават с терористи от Ал Кайда край палестинския лагер Нар ел Баред в Северен Ливан. С цената на големи загуби армията печели тази битка.

Поддържа добри контакти както със Сирия и Хизбула, така и с американците и французите. Но той не може да бъде сигурен. Убийството на номинирания за негов приемник в средата на декември беше и един вид предупреждение: "Не прекалявай с независимостта си". Това беше недвусмисленото послание на убийците към новия ливански президент. /БГНЕС/