БНБ: Банковата система в страната е стабилна
БНБ: Банковата система в страната е стабилна / снимка: Sofia Photo Agency
ТБ „Първа инвестиционна банка” АД няма проблем с платежоспособността. Не са й налагани санкции, освен това неотдавна в нея е приключила обзорна проверка без в резултатите от нея да се съдържат тревожни сигнали. Това каза по повод на появилите се информации, че ПИБ е пред фалит, подуправителят на БНБ Румен Симеонов. Той бе категоричен, че банковата система у нас е стабилна и не намери вероятност сценарият с кризата в САЩ да се пренесе на местна почва.

Господин Сиемонов, достигнаха ли до вас слуховете, че ТБ „Първа инвестиционна банка” АД е в ликвидна криза?

Явно набират скорост такива слухове, но по отношение на здравината на банката от гледна точка на нейната платежоспособност и ликвидност ние нямаме никакви притеснения. Това дали ще се продаде или не е проблем на акционерите, БНБ няма отношение по този въпрос.

От надзорна гледна точка нито има санкции, налагани на ТБ „Първа инвестиционна банка” АД, нито има отклонения от регулациите при нея.

А кога за последно - вие като контролиращ орган, сте се информирали за нейното състояние?

При нас контролът е ежемесечен. Дистанционно наблюдаваме всяка една банка. Отделно от това в края на миналата година и в началото на тази й направихме пълна надзорна проверка. БНБ разполага с пълния инструментариум от гледна точка на информация за банките, която ни дава достатъчна представа и за ликвидността им, и за качеството на портфейла им, и за платежоспособността, клиентската база, развитието на бизнеса и така нататък.

Какво е вашето обяснение за появата на тези слухове?

Вярно е, че тези слухове витаят от може би месец. Възможно е те да са свързани с новата информационна система, която ПИБ въведе и от това да са възникнали някакви неудобства на клиентите, защото все пак това е една банка с над 4 млрд. активи и може да си представите колко клиенти има там и какво става ако във всеки клон има по 20 недоволни.

Очевидно е и че има и наслагване на факти. Имам предвид, че се говори усилено за това как кризата на световните пазари щяла да залее България.

Знаем, че кризата, която тръгна от САЩ и се пренесе в Европа се отрази доста зле на европейски банки. В този смисъл от поста, който заемате, какво показват за българската банкова система като цяло?

Европейските банки, които пострадаха и понесоха загуби от ипотечната криза в щатите бяха инвестиционни банки, които инвестираха в такива продукти. Няма универсална европейска банка, която да е пострадала от американската криза.

В България инвестиционният портфейл на банките е толкова незначителен, а и нито една банка няма инвестиция в чуждестранни такива активи, като изключим някои високорейтингови държавни облигации.

Тоест, ако говорим като цяло за банковата ни система, можем ли да обобщим, че тя е здрава, в добра ликвидност, въпреки непрекъснатия ръст на кредитирането и международната финансова криза?

Може да се каже и това, а също и че няма съществено намаление в ръста на кредитирането.

Налага ли се БНБ да обмисля решения, подобни на тези, пред които бяха изправени в последно време Федералният резерв на Америка и Европейската централна банка?

Нямаме такава ситуация, за да обмисляме прилагането на такива мерки. Нямаме и такава банка, заради която да се налагат подобни мерки.