Кметът нарочно не разяснил за резитбата на „Севастопол”
Кметът нарочно не разяснил за резитбата на „Севастопол” / netinfo
Резитбата на дървета е обичайна процедура и затова не проведохме разяснителна кампания за градинката на „Севастопол”, заяви кметът Кирил Йорданов. Според него варненци са останали с погрешно впечатление за сеч, а не за спасяване на старите дървета.

Страховете са безпочвени, а съмненията неоснователни, каза градоначалникът и увери, че не може да става въпрос за икономически интереси в района. Градинката е предвидена за зелена зона според Общия устройствен план на града. Проектът за нейното облагородяване е изготвен още преди 8 години, но цялостната му реализация започва чак сега заради бараките там , които бяха премахнати през април.

На „Севастопол” ще бъде наредена изложба с триизмерни изображения как ще изглежда градинката след 2, 3 и 10 години, а журналисти ще бъдат командировани до европейски градове да отразят как там се грижат за старите дървета, обеща Кирил Йорданов. На първия си брифинг след протестите на природозащитници и партии той беше поканил специалисти, които да обяснят, че резитбата е била необходима.

Короните ще се възстановят напълно след 3 години, обяви Найден Хърсев от „Бургасцвет”. Според собственика на градински център "Мимоза" Мардик Мардикян резитбата дори е закъсняла. Той даде за пример Морската градина, където дърветата са посадени през 1914 г. и също изискват специални грижи. Проектът за облагородяване там е поръчан преди 2 години и скоро ще бъде готов, съобщи Кирил Йорданов. След това ще започне подмяната на старите дървета в Морската градина.