Днес е световен ден за свобода на печата
Днес е световен ден за свобода на печата / cнимкa: Sofia Photo Agency

Трети май е Световният ден за свобода на печата, учреден по решение на ЮНЕСКО, но и днес свободата на словото остава проблем за много страни в света. На 30 април излезе годишният доклад на неправителствената организация Фрийдъм Хауз, който изпрати България е на 76-то място по свобода на печата от 195 страни.

Едва 18% от населението живее в страни, в които се спазват правата на печата. Отчита се напредък в Близкия Изток и Северна Африка заради неограничения достъп до сателитни телевизии и интернет. Най-малко 65 журналисти са убити по света заради работата си през 2007 г.

Само в Ирак за изминалата година са убити 32 репортери, както и 12 работници в медиите, сред които преводачи, посредници, телохранители и шофьори. Това е най-високата цифра от 13 години, а близо половината жертви на съсловието са загинали в Ирак, показват данните на Комисията за защита на журналистите.

Според нея за миналата година жертвите са с една по-малко от тези през 1994 г., когато много от загиналите отразяваха геноцида в Руанда.

Световният ден на свободата на печата се отбелязва от ООН, за да напомня за важността на свободния печат и да подсеща правителствата за дълга им да спазват и утвърждават свободата на изразяване, прокламирана в чл. 19 от Всеобщата декларация за правата на човека.

По решение на Общото събрание на ООН от 1993 г. насам денят се чества на 3 май - денят, в който е подписана Декларацията от Виндхук (1991 г.), в която африкански журналисти се обединяват около принципите на свободния печат.