10 хиляди автомобила в задръстване по Хемус
10 хиляди автомобила в задръстване по Хемус / снимка: Sofia Photo Agency

12-километрова колона се е образувала по автомагистрала "Хемус". Това е оптималната организация на движението, която можеше да бъде направена, каза за Дарик радио изпълнителният директор на „Автомагистрали” ЕАД Антон Антонов. По думите му не е имало как да бъде избегнато километричното задръстване между първи и втори тунел в посока Ботевград, където по информация на Дарик в момента има повече от 10 хиляди автомобила.

Ремонтните дейности при тунела на магистралата са на такова ниво, че не могат да бъдат спрени заради празниците, защото са започнали още през миналата година, обясни Антон Антонов. Той допълни, че е наясно докъде са достигнали мащабите на задръстването, но и че нищо не може да се направи. Такава организация е въведена, съгласувана е с КАТ, с фонд „Пътища”, тя е от миналата година и по всички празници е същата, каза още Антонов. Той обясни, че са се образували две колони, защото преди тунела се редуцират на една и всеки настоява за предимство.

По думите на Антонов ремонтът се очаква да приключи до края на юни месец тази година. Веднага след това ще започнат ремонтни дейности по тунел „Ечмишка”, отново на магистрала „Хемус”, защото там лампите са стари и изгнили и има опасност да паднат.

Говорителят на „Пътна полиция – КАТ” Любка Маринова отказа да коментира задръстването, защото по думите й, това е отговорност на фонд „Републиканска пътна инфраструктура”. 

Вчера следобед и вечерта в този район също имаше огромно задръстване, след като софиянци отпътуваха от столицата за Великден.

Шофьорите, които пътуват в посока София-Варна, могат да ползват и стария път като отклонението е след Жерково при пътен възел "Витинска река". От "Пътна полиция - КАТ" въвеждат временна организация на движението в натоварения участък в района на Витиня. Тунел "Топли дол" временно ще пропуска автомобили само в посока София-Варна.

В предаването "Седмицата" по Дарик радио вътрешният министър Михаил Миков заяви, че още сутринта е запознат с проблема, но че движението по магистралите трудно се регулира.