Ракът е многолика болест, за която няма единично решение
Ракът е многолика болест, за която няма единично решение / netinfo
Ракът е наследствен. Той е много по-приспособим от нас. 5-годишната преживяемост при много от заболяванията от рак е много добра. Това е една многолика болест, за която няма единично решение. Това каза в рубриката “Доктор – ох, боли!”, осъществена с подкрепата на Actavis, проф. Захарий Кръстев, ръководител на Катедра по вътрешни болести, началник на Клиника по гастроентерология. Той е президент на фондация „Св. Никола”, като целта е подобряване на здравното състояние на ромите чрез образователни програми. Д-р Кръстев е и член на българо-австрийското сдружение „Алма”, член на борда на борда на МБАЛ „Св. Иван Рилски”.

Има теза, че ракът има свое генно обяснение.

Може би малко ще се изсилим, но трябва да кажем, че трябва да има някой в рода ти с рак, за да имаш рак. Не е нужно да е на същия орган, но много често е на същия орган.

Мутира ли ракът?

Явяват се и други. Като извадим самия рак от един орган, метастазата може да си смени вида. Той е много по-приспособим от нас.

Защо е толкова потенциална опасността от рак на дебелото черво?

Това е края на „магистралата”. Отпадните продукти стигат там и „задръстването” става.

Лекарства срещу рака, лечение?

Има. Когато бях студент, преди много години, хората умираха като мухи. Сега 5-годишната преживяемост при много от заболяванията от рак е много добра. Има лечение за гинекологичните случаи, за рака на млечната жлеза, на дебелото черво, донякъде рака на стомаха. Има ефект и при рака на белия дроб, прогресията е огромна. Няма да се измислят много нови лекарства, макар че имаше такива очаквания. Националните, политическите стратегии са тези, които могат да решат въпроса и аз много благодаря за тази възможност да се обърнем към хората да започнат да говорят за рака. Изплашените не смеят да споделят, че има болест в семейството.

Какво не знаем за рака?

Причината за това заболяване.

Това прави ли ни по-добри в лечението му?

Непрекъснато се търсят неща, стига се до ваксини. Все пак, това е една многолика болест и трудно ще се намери едно копче, което да реши този въпрос. Всеки орган си боледува по собствен начин.

Хората в такава ситуация са готови да пристъпят към какво ли не.

Твърдо ще кажа, човек трябва да ползва медицината на страната, в която живее и да се лекува в страната, в която живее. Отказвам да лекувам българите в Америка.

Защо?

Защото имат друга здравна система. Отказвам да лекувам швейцарците в България, да си се върнат там, където си имат осигурителна система. Защо един болен в България ще пие китайска билка, откъде-накъде един китаец ще пие билка от Петрич. Той не е свикнал с нея.