Четири години затвор за общинския съветник Цецо Гербера
Четири години затвор за общинския съветник Цецо Гербера / netinfo
Общинският съветник от “Северна лига” Цветан Стефанов бе осъден на 4 години лишаване от свобода и конфискация на половината от имуществото му. Още две ефективни присъди наложи Русенският районен съд по делото за фалшиви горива и избягване плащането на акцизи и ДДС в особено големи размери.

Пет години затвор и конфискация на една втора от имуществото получиха Юлиян Симеонов и бургазлията Никола Куртев. Бащата на Цветан Стефанов, Недю Иванов, който също е обвиняем по делото, бе осъден на 3 години условно с 3- годишен изпитателен срок. Русенският районен съд постанови още и конфискация на половината от имуществото му в полза на държавата. Втората условна присъда е за шофьора на цистерната Юлиян Йорданов, който също е осъден условно на три години лишаване от свобода с 3-годишен изпитателен срок.

Според обвинителният акт петимата мъже са ощетили държавата в особено големи размери. Измамата е за над 225 000 лева. Чрез различни фирми са  купувани от  "Нефтохим" и от други места леко корабно гориво за износ, вместо това горивата са пласирани в четири бензиностанции на територията на Русе.  

Така чрез фиктивен износ е избегнато плащането на акцизи и ДДС за горивото. До сега делото се гледаше при закрити врати заради приложените по него специални разузнавателни средства. Присъдата може да бъде обжалвана в 15 дневен срок в Русенския окръжен съд.

Общинският съветник Цветан Стефанов бе обвиняем и по второ дело, заедно със съпартиеца му и друг старейшина Тодор Бонев. Преди шест месеца Русенският окръжен съд им наложи ефективни присъди лишаване от свобода за изнудване на шефа на Търговска база Камен Йосифов. Присъдата се обжалва. Делото е върнато за ново разглеждане от друг съдебен състав.