Нова схема за телефонни измами, полицията разлепва предупреждения
Нова схема за телефонни измами, полицията разлепва предупреждения / netinfo
Нова схема за телефонни измами се прилага от няколко дни в областта, алармираха жители на Хисар. Измамниците, които преди продаваха изгодно машинни части, изпращаха пълни с тухли колети от чужбина или искаха пари за прикриване на катастрофи с пострадал човек, вече се представят за служители на мобилните оператори. Те обясняват, че собственикът на набрания номер има награда от томбола за лоялни клиенти.

На 41-годишен мъж е било обяснено, че ще получи плазмен телевизор и 1500 лева от игра на “Глобул”. Указанията как да си вземе наградите щели да му дадени на телефонен номер, на който да се обади.По същата схема измамниците се свързали с 24-годишен мъж, но този път представяйки се за служители на МТел . За да получи спечеления плазмен телевизор, младежът трябвало да закупи ваучери на оператора на стойност 20 лв. и да ги продиктува на определен номер.

До реализиране на измамата и в двата случая не се е стигнало, тъй като абонатите са се обадили в телекомите, откъдето категорично отричат да разиграват подобни томболи. От РПУ-Хисар коментираха, че при тях няма заведени жалби за опит за измама от двамата мъже. Вероятно подобна схема се прилага масово, тъй като на редакционния телефон на Дарик днес слушателка попита дали наистина един от мобилните оператори дава награда от 30000 лева в томбола за лоялни клиенти, плащали навреме сметките си.

Трето РПУ в Пловдив пък разлепва масово предупреждения за най-масовата досега схема на телефонните измами по жилищните сгради в Кършиака, установи Дарик радио. В бележките, които са по входовете, се обяснява, че ако по телефона ви кажат да внесете пари за прикриване вината на близък за причинено ПТП или да дадете пари на ръка като гаранция за освобождаването му от ареста, със сигурност сте обект на опит за измама. Посочени са и телефоните на районното управление, на които гражданите да сигнализират при такива случаи.

Информация на Красимира Гешева и Мария Троева