Убиха изпълнителния директор на Атоменергоремонт в София
Убиха изпълнителния директор на Атоменергоремонт в София / снимка: БГНЕС

41-годишният Борислав Георгиев бе застрелян в блок 102 на столичния квартал "Люлин". Убитият е изпълнителен директор на фирмата "Атоменергоремонт". Едноличен собственик на дружеството, което е един от лидерите в енергийния бизнес в България, е “Българска енергийна компания”.

Тялото на жертвата е намерено от съседи на площадка на партера в блока - между вратата на асансьора и тази на мазето на вх. Б. Убитият не е криминално проявен.

Сигналът за инцидента е подаден в полицията в неделя в 18,30 часа. Според първоначална информация няма данни застреляният да е бил криминално проявен.

Според една от информациите Георгиев е получил сигнал за обир в обитавания от него апартамент, затова се е прибрал вкъщи по това време. Така той се е натъкнал на убиеца си във входа. Съседи разказаха, че в жилището той е живеел със съпругата си и детето си. Видели са го да паркира автомобила си пред входа и да влиза вътре в блока.

Огледът на местопрестъплението ще продължи и в понеделник. Убиецът е успял да избяга и все още не е заловен.

Атоменергоремонт” - ЕАД Козлодуй е създадено е през 1974 г. с цел ремонт и поддръжка на оборудването на Атомната електрическа централа в Козлодуй.

От 1978 г. започва да произвежда резервни части и нестандартно оборудване, както и да извършва ремонт на енергетично оборудване при заводски условия.

От 19.06.2001г. “Атоменергоремонт” е еднолично акционерно дружество с държавно имущество с едностепенна система на управление.

Основната дейност на предприятието се осъществява посредством следните основни цехове: Турбинен, Брегови циркулационни помпи, Електро, Механичен, Нестандартно оборудване, Спомагателно оборудване, Електроремонтен, Диагностика и ремонт на трансформатори и цех Автоматизация. 

Освен извършването на текущи и основни ремонти в АЕЦ – Козлодуй, “Атоменергоремонт”- ЕАД взема дейно участие в модернизацията на енергоблоковете.

От 2002 г. Дружеството има сертифицирана система за управление на качеството, съгласно ISO 9001 от “ТЮФ Рейнланд“. 

През 2007 г. бе внедрена и сертифицирана Интегрирана система за управление на Качеството (ISO 9001:2000) , Околната среда (ISO 14001:2004) и Безопасните и здравословни условия на труд (OHSAS 18001:1999).

Според данни на АПИС, "Атоменергоремонт" е собственост на "Българска енергийна компания", която държи 70 на сто от дружеството, а 29.99% са на държавата. Изпълнителен директор на "Българска енергийна компания" е Радостина Димова, която участва във всички по-важни проекти и дружества на бизнесмена Христо Ковачки – "Общинска банка", голф-проекта в Баня, Карловско.

Борислав Георгиев участва в управлението на фирмите: "Боби-София - Борислав Георгиев” с предмет на дейност търговия на дребно в неспециализирани магазини, предимно с хранителни продукти, напитки и тютюневи изделия, "Коиба" - техническо обслужване и ремонт на автомобили, "Елит Груп 2003" - търговско посредничество с разнообразни стоки, "Консорциум Атоменергоремонт" - производство на електродвигатели, електрически генератори и трансформатори, "Атоменергоремонт Гълъбово" - строителство на електрически инсталации. В "Атоменергоремонт" с предмет на дейност строителство на други инсталации управлява заедно с Радостина Димова. В "Приборснаб" с предмет на дейност строителство на електрически инсталации управлява заедно със Светлан Убчев. В "Атоменергоремонт РУ" за рекламна дейност управлява с Петър Бончев. Във фирмата "Спортен Комплекс Баня" за поддържане и експлоатация на спортни обекти и съоръжения управлява заедно с Радостина Димова, Филип Филипов, Иван Хаджийски и Петър Стойчев.

"Боби-София - Борислав Георгиев", "Елит Груп 2003" и "Коиба" са на Георгиев. В "Приборснаб" участва с 50 на сто.