Архимандрит Игнатий стана най-младия епископ в страната
Архимандрит Игнатий стана най-младия епископ в страната / netinfo

Архимандрит Игнатий бе произведен в епископски сан – най-висшата йерархическа степен в Църквата с тържествена церемония – хиротония днес в централния православен храм “Свети Димитър” в Сливен. Епископът е най-висшата йерархическа степен в Църквата. Това е духовен сан, а не е административна длъжност.

С решение на Светия Синод, по предложение на Сливенски Митрополит Иоаникий, той бе ръкоположен с титлата епископ Игнатий Провадски. След това отец Игнатий остава първи помощник на сливенският митрополит, Иоаникий.

За празника в Сливен пристигнаха 8 митрополити, епископи и висши духовници от Русия и Гърция. Всички владици участваха в светата литургия в храма „Свети Димитър”.

В Сливен не е имало епископска хиротония повече от 90 години. За последно в църквата “Свети Димитър” е хоротонисан за епископ бившия Сливенски митрополит Иларион.

Това е станало на 25 ноември 1917 година. След това митрополитите на епархията са били повдигани в сан епископ само в патриаршеската църква “Свети Александър Невски” в столицата.