Исторически музей и обновен паметник пред НДК за 130-годишнината на София
Исторически музей и обновен паметник пред НДК за 130-годишнината на София / снимкa: Sofia Photo Agency

Довършване и откриване на Музея на София, възстановяване на паметника „1300 години България" пред НДК и засаждане на гора със 130 дървета. Това са някои от проектите в програмата за отбелязване през следващата година на 130 години от обявяването на София за столица на България.

По този повод в Столичната община беше учреден инициативен комитет за юбилея, като в него влиза и „Дарик радио" заедно с представители на различни институции и неправителствени организации, на бизнеса, медиите, спорта и туризма и други.

Заместник-кметът по култура и образование Йорданка Фандъкова цитира Константин Величков с описанието му за града в края на 19 век: „От едно голямо село с кални улици София се превърна в модерен град". Фандъкова допълни: „Сега е моментът, в който всички заедно да направим града по добър. Столичната община ще направи така, че тротоарите да са по-добри, улиците да са по-добри, сградите да бъдат малко по-красиви".

Сред конкретните предложения за достойно отбелязване на годишнината беше и отправеното за пореден път от директора на Националния исторически музей Божидар Димитров за паметник на създателите на държавата ни.

„Всяка столица си има паметник на основателите на държавата. В София няма. Инициативи за построяване на паметник на хан Аспарух или на хан Кубрат, или на двамата заедно се появяват периодично и после бързо угасват", каза историкът. Той предложи още да се изгради най-накрая и военен паметник на над 3000 софиянци, загинали във войните, за който има дори отредено място зад НДК.

От НДК пък са готови за своя сметка да възстановят рушащия се паметник „1300 години България", каза директорът на Двореца Христо Друмев „Това е паметникът на Валентин Старчев. За съжаление обаче той /паметникът – б.а./ е срамът на София. Ако ни го дадете, при определени условия ние сме готови да го възстановим, заедно със сметището около него и целия район, който се води част от Южния парк. И ще ви предоставим нашия проект, който е готов, само трябва да чуем от общинския съвет и от кмета на София думата Да", каза Друмев.

Роди се и идея при отбелязването на юбилейната за София дата 3 април 2009 година да бъдат поканени кметовете на всички европейски столици.