България изрази съжаление, че Македония не получи покана за НАТО
България изрази съжаление, че Македония не получи покана за НАТО / снимкa: БГНЕС

България изрази съжаление, че Македония не получи покана за членство в НАТО. Това заяви в Букурещ българският министър-председател Сергей Станишев. Според него обаче е даден ясен политически знак, че Македония не е отговорила на всички критерии за членство и единственият проблем е спорът с Гърция за името й.

Реши ли се спорът за името, Македония ще получи покана за членство, без да има нужда да се има нужда от нова среща на високо ниво. По настояване на България в специалната декларация е записано, че НАТО приканва двете държави за бързи преговори и за намиране на решение на въпроса за името, разбира се с посредничеството на ООН.

Обезкуражаването на Македония носи рискове за региона и за вътрешно-политическата стабилност на страната, коментира още българският премиер. Що се отнася до позицията на страната ни в двустранните отношения със западната ни съседка, България отново е повторила, че настоява за принципите на добросъседство. Не само на деклариране, но и на действие.

Силен знак на срещата на върха на НАТО е дадена и за Украйна и за Грузия с вариантите те да получат активни планове за действие за присъединяване към пакта. Започва интензивен диалог с Босна и Херцеговина и Черна гора.

Министър-председателят Сергей Станишев е имал двустранна среща с американския президент, на която Джордж Буш е изразил подкрепата си за България и така е признал ролята на страната ни като един от източниците на сигурност в цяла Югоизточна Европа.

Планират се посещения на премиера Станишев в САЩ, коментиран е и въпросът с Вътрешния департамент по сигурност в САЩ, за да започнат разговори за отпадането на визите за българите, които искат да пътуват до САЩ.