Зам.-министър Феим Чаушев е акционер в 4 търговски дружества
Зам.-министър Феим Чаушев е акционер в 4 търговски дружества / снимка: Sofia Photo Agency
Проверка в АПИС показва, че зам.-министърът на външните работи Феим Чаушев участва като акционер или като член на управителния съвет в 4 търговски дружества. За това, обаче, няма нито ред в имуществената декларация, която Феим Чаушев е попълнил на 15 юни 2006 година и собственоръчно е подписал.

Досущ като главния герой във филма „Матрицата” зам.-министърът на външните работи има двоен живот. Като служител на министерството на външните работи той се казва Феим Юсеинов Чаушев. В имуществената си декларация е записал, че има апартамент в „Лозенец”, лек автомобил „Ауди” 6 и кредит към банка в размер на 30 000 лева.

Под името Петър Юриев Чаушев, което му е останало от възродителния процес, обаче, зам.-министърът на външните работи е съсобственик или управител на 4 търговски дружества – АСПО СТАР ООД, ВИЛФРИД ОЙЛЕР-София ООД, ДЮНИ АД и ИМОБИЛИЕН ФЕРВАЛТЕНГСГЕЗЕЛШАФТ ООД. Глобата, която може да бъде наложена на Феим Чаушев за невярно попълнена данъчна декларация е до 1000 лева. В момента той е на обиколка из Африка и ще се завърне в България на 24 март.

Министърът на външните работи Ивайло Калфин заяви, че ще препоръча на Феим Чаушев да даде специална пресконференция по този повод. „Не е коректно да говоря от името на Феим Чаушев”, коментира още Калфин. По думите му неговия заместник сам носи отговорност за това как е попълнил имуществената си декларация пред Сметната палата.