Борисов: В Европа сме нарочени за корупцията с европарите
Борисов: В Европа сме нарочени за корупцията с европарите / снимка: Sofia Photo Agency

Бойко Борисов, лидер на ГЕРБ и кмет на София в предаването "Седмицата" на Дарик радио

Вие бяхте единственият български политик от десницата, поканен на срещата на върха на Европейската народна партия (ЕНП). Тя се провежда преди срещата на върха на Европейския съюз (ЕС) по традиция. Този път беше в Брюксел. Защо ги нямаше другите? Отписани ли са от ЕНП Костов, Юруков, Мозер и Праматарски, според вас?

Не мога да коментирам тази тема по простата причина, че не съм запознат. Имам покана от президента на ЕНП г-н Мартенс и съм се отзовал на нея. Така че ние гледаме нашата си работа и не се месим с другите.

На съвета бяха ръководителите на ЕС, тъй като те са от десницата. Янез Янша, той е на Европейския съвет, Жозе Мануел Барозу - на ЕК и Ханс Герд Пьотеринг - на ЕП.

Нека се има предвид, че и премиерите на Германия и Франция са от десницата. Форумът е доста сериозен и темите, с които се занимава, касаят и нашата страна. И тук би било хубаво да се каже, че ако имаме една национална стратегия като държава, би било много добре хората, които представляват на тези форуми левица, либерали, десница по дадените приоритети за държавата, да имат единно мнение, но това за съжаление не може да се получи за България.

Т.е. вие всъщност не знаете каква е стратегията на България и като отидете на форум на ЕНП да я защитавате?

Какво пречи половин час преди такива срещи лидерите на социалистите, на либералите, на десницата да се събират да уточняват важните неща за държавата и да се действа единно. Ето, примерно въглеродните емисии. Това, на което в България почти никой не му обръща внимание. Но трябва да ви кажа, че г-жа Меркел буквално се скара в комисията за това, че единствено Германия изпълнява 20-процентната си ангажираност по договора в Киото. А другите страни от ЕС, включително и България, не ги спазват. А там има ясно поети ангажименти. След 2009 година, 2012 година енергийната стратегия на Европа ще бъде коренно различна. Ние трябва да сме готови. Няма да има милост за предприятията, които замърсяват околната среда. Дори предложения от типа да се измести икономика или производство в Китай, не се приема изобщо от европейската десница, защото дали коминът ще пуши в Европа, или в Китай, то все отива в атмосферата. Така че...

А според вас коя позиция трябва да...

... има теми, които са от изключителна важност и трябва да имаме стратегия какво ще правим с нашите ТЕЦ-ове, примерно един ТЕЦ - Варна.

Според вас, каква трябва да бъде българската позиция по този голям европейски спор. Наистина, Германия е на различна позиция от Великобритания, Швеция и Холандия и германците искат специално третиране на по-енергоемки индустрии. Като стоманодобив, циментова промишленост, производство на хартия...

Аз не мога от позицията, в която съм в момента, да знам какво е положението в регионите на България относно тази тема. Но министерства, които се занимават с това, трябва да извадят дебата веднага на масата и да се знае какво ще се случи. Дали в момента ние плащаме глоби на ЕС за вредните емисии, какво се върши в тази посока, кой е виновен да нямат филтри основните предприятия в България или системи, които са влезли вече в сила. Дадени ли са пари там, откраднати ли са, както в “Кремиковци”? Изобщо темите са много сериозни. И аз мисля, че тук и правосъдната система трябва по-сериозно да погледне на тях.

При обсъжданията в Брюксел другата основна тема беше енергийната стратегия. Имаше ли критики на форума, на който вие бяхте, към България заради обвързването с Русия и “Газпром”?

Вижте, позицията на ЕНП беше казана в специална декларация, подписана от Джоузеф Доу. Действително притеснителни са близките ни връзки и подписването на осем договора наведнъж, но... На тези срещи много внимателно се следи и да не се накърнява националният суверенитет. Косово мисля, че е една много важа тема, защото в ЕНП се разисква това, че партията на Кощуница като член на ЕНП не изпълнява своите ангажименти. И тук е мястото да кажа, че много се радвам за позицията на председателя Мартенс, който след като и аз се изказах в тази посока, ще отиде на място в Белград, за да се запознае с проблема. Тъй като в моята реч аз им казах: няма балкански лидер, който поставен на мястото на Кощуница, да не действа по същия начин. И е много лесно отстрани да се каже: той не изпълнява ангажимента, трябва да се изключи от ЕНП, няма да е честно, поне за тези, които познаваме ситуацията в Сърбия. И се прие, и г-н Мартенс ще отиде до изборите, които ще са май месец, в Белград...

Това по ваше предложение?

... да провери как са нещата в Сърбия.

Това по ваше предложение Мартенс ще отиде?

В моята реч аз го подкрепих изцяло. А иначе това е и негово предложение, и на други колеги. И мисля, че това показва една много голяма солидарност на десницата в тази посока.

Кой е основният спор на европейско равнище между десните, на чийто форум вие сега участвахте, и левите според вас? Кое е основното различие?

Аз за съжаление, не съм имал възможност да се запозная на форума на левицата какво са говорили. Но както...

Но за съжаление ли наистина го казвате, или в рамките на шегата?

В смисъл нямам информация, затова не мога да ги коментирам. Но от участието ми в тази първа среща, изводът, който съм си направил, е, че би било прекрасно, ако българската политическа класа надмогне личното си его и по основните проблеми на държавата съумеем да изградим национална позиция. Изключително важно е. Там, където държавите се карат вътре помежду си, партиите или както в Италия самата десница се раздира от проблеми, някак си това не е приятно за останалите. Можем да успеем много, защото отсега вече се говори за изборите през 2009 година, отсега вече се правят плановете за избор на нов президент на ЕП, на ЕК. България като член е изключително важна. Защо не, ако имаме една обединена национална доктрина, да имаме през 2009 година и българи на важни, ключови постове в ЕК. Защото, повярвайте ми, политиката в момента в Европа е такава, че се прави в Брюксел. Там се взимат големите решения, там се отпускат парите за държавите, там е мястото, където всеки политик би могъл да се докаже, ако е добър.

Като казахте парите, стана ли дума за българските европари в разговорите, които имахте?

Стана, разбира се. Там бяха премиерите на почти всички държави в Европа.

Какво обясняват те? Защо спират парите?

Аз много пъти съм го казвал кога един родител спира парите на детето. Когато не го слуша,когато не се учи добре и когато му създава проблеми. За съжаление, отзвукът е голям. Корупция има във всички държави в европейската система, но България вече е нарочена. Много удобно е, бих казал, на другите страни да изместят фокуса и акцента, че видите ли, при тях е добре, а само в България е лошо. Така че ние си нанасяме двоен удар по този начин. И в разговорите, които съм водил, всички казват: оправете си съдебната система. Вашите проблеми идват от съдебната ви система. Ако тези, които крадат се осъждат и ние виждаме, че това е факт, няма проблеми с парите.

Има ли антибългарска кампания в Европа според вас?

Не, напротив. Има изключително желание на всички държави да са във възможно най-близки отношения с България поради простата причина, че след една година предстоят много важни избори за Европа. А там всеки глас, както в българския парламент се брои всеки глас, така и нашите гласове и позиции са изключително важни. Там няма малки и големи, всички имаме еднакъв глас.

Ако няма антирългарска кампания, тогава защо от президента през премиера и министри у нас твърдят, че има?

Ами защото... ето, да дадем пример със социалните домове. Каква политика антибългарска може да има при положение, че ние не сме си свършили работата? В писмото, което изпратих на премиера, много ясно съм казал. Не може те да прехвърлят социалните домове на общините без финансиране към тях. Това е все едно да взема едно дете от улицата, да ти го доведа на теб, да ти кажа: от днес ти ще го гледаш това дете. Казваш: аз нямам финанси, нямам пари, нямам заплата, за да гледам още едно. Аз ти го оставям, след два дни то пада и се удря аз казвам: Кирил Вълчев не си е свършил работата, той е виновен. В момента държавата това направи. Прехвърли социалните домове на общините без финансиране към тях.

Какво според вас трябва да се направи?

Ами защо има социално министерство. И сега даже тук преди няколко дни разбрах, че се опитват отново да прехвърлят вината върху общините. Действително криво разбира държавата децентрализацията. Децентрализацията не означава да прехвърлиш задълженията на общините, а да оставиш само преразпределението на парите и излишъка. Като ни прехвърляте социалните домове, прехвърлете ни ги с пари за ремонт, с пари за издръжка и тогава ние да създадем необходимата организация. Те ни прехвърлят срутени домове, за които трябва милиони да се хвърлят, да се дадат пари за ремонти и в същото време без персонал, в окаяно състояние. Къде е ролята на държавата тогава?

Искат ли предсрочни избори в България от Европейската народна партия?

Вижте, самото заседание започна с господин Мартенс ме поздрави мен и ГЕРБ за изборните резултати, за членството ни в ЕНП в Мадрид, преди няколко седмици в Мадрид и изключително радушно бяхме приети. ЕНП много внимателно следи действията на своите правителства и на своите партии, които управляват или са в местната власт в Европа. И имаме абсолютно ясната гаранция, включително и госпожа Меркел каза, ще помагаме максимално, за да се изправи България на крака. Така че аз съм убеден и се радвам, че с тази покана нищо, как да го кажем, помпозно няма, точно обратното. ЕНП с този си знак каза, ще помагаме ГЕРБ да управлява добре, да не греши и особено това, което касае икономиката, което касае енергетика, ще има максимално съдействие.

”Стандарт” пише, че от Европейския съюз натискали Станишев да смени всички министри, които имат отношение към спирането на европарите. Вие чухте ли такива анонси на срещата на ЕНП?

Вижте, вече една година преди края на мандата на правителството, смяната на министрите е просто безсмислена. Като ги сменят какво? Нищо няма да се получи. Така че аз избягвам в Европа да обяснявам, че ни е слабо правителството. Достатъчно е тук това, което виждат българските граждани. А оттам нататък даже не вярвам, не вярвам, че някой би си позволил да дава акъл на премиера. Думичката национален суверенитет е изключително важна и тя много, много внимателно се следи от европейските колеги.

За атомната...

Те могат да си кажат мнението, но не се набъркват, както е и в проблема на ОЛАФ в момента. ОЛАФ не е направена като структура да контролира, наказва, да арестува в отделните държави на Европейския съюз, за това са вътрешните съдебни системи на всяка една държава. ОЛАФ е организация, която пуска червената лампичка пред Европейската комисия, че нещо не е наред в дадената държава, но от дадената държава се очаква тя да си вземе мерките. Никой няма да дойде да ни арестува или да ни осъди някой.

Стана ли дума на срещата на ЕНП пак за нашия “Козлодуй”, понеже Литва натиска за “Игналина”?

Да. Но това е тема, която в общата енергийна система, която върви за през 2009-2012 година, е мястото, където и нашият евродепутат Владо Уручев, който знаете, че е главен енергетик на АЕЦ “Козлодуй”, всеки ден води разговори в тази посока и с търпение просто трябва да изчакаме този период. Убеден съм, че тогава атомната енергия отново ще стане на мода в Европа. Ще се наложи предоговаряне на позиции и това ще бъде според мен момента, в който ние трябва да се възползваме от това.

Какво да чакаме, приемането на стратегията 2009-2012 година или?

Да, трябва да изчакаме, защото вредните емисии, които останалите източници издават в атмосферата са в разрез с взетите решения в Киото.