Калфин: Не e прав този, който смята, че има антибългарска кампания
Калфин: Не e прав този, който смята, че има антибългарска кампания / снимка: Sofia Photo Agency

България влезе в нов механизъм, няма кампания срещу страната ни, има подканяне към нас да си вършим работата, каза в "Седмицата" на Дарик радио министърът на външните работи Ивайло Калфин. Според него има лобиране на наши политици против България, което обаче е знак за липса на потенциал за участие в реалната политика на Европа.

Няма антибългарска кампания в Европа във връзка с децата в домовете на България, подчерта министърът на външните работи. Той каза, че този, който твърди това е изключително неправ. Така министърът на външните работи индиректно разкритикува думите на президента, който преди дни заяви, че филмът за Могилино на Би Би Си е част от антибългарска кампания.

Чуйте повече в звуковия файл

Европейският съюз пое ангажимент да играе водеща роля в света за борбата с климатичните промени, съобщи за Дарик министър Калфин. В Брюксел той участва в дискусия по тази тема. Има съгласие между всички какво точно трябва да се направи, подчерта външният министър. Според него Европейският съюз отчита различните възможности на различните страни в тази посока. ЕС ще се стреми към споразумение за контрол над страните, в които се изнася “мръсното производство”, допълни Ивайло Калфин.

Затварянето на блоковете на АЕЦ „Козлодуй” е допринесло за увеличаване на емисиите от въглероден двуокис, тъй като част от енергията, необходима на страната се произвежда от топлоцентрали, каза Калфин. Страната ни не може да наруши едностранно поетите ангажименти по отношение на Козлодуй. Според министърът на външните работи, ако Литва успее да преразгледа договореностите за АЕЦ „Игналина”, то нашата страна ще се опита това да не остане прецедент.

Министър Калфин каза, че пред въпроса с визовия режим със САЩ има двоен път. От една страна Европейската комисия ще преговаря с Щатите за общото европейско право, а от друга - всяка страна от Европейския съюз поотделно ще води политика със САЩ за премахване на визите.